Vijf slechte gewoontes die een sollicitatie verpesten (en wat je eraan kan doen)

Iedereen heeft stress voor een sollicitatiegesprek, en daardoor heb je minder aandacht voor de subtiele signalen die je uitzendt. In feite begin je al met solliciteren vóór je het gebouw van de potentiële werkgever binnenstapt. Deze details ga jij alvast niet vergeten!

Vijf slechte gewoontes die een sollicitatie verpesten (en wat je eraan kan doen)

De onthaalmedewerker negeren

Misschien ben je de beleefdste mens ter wereld, maar was je simpelweg te nerveus om vriendelijk goeiemorgen te zeggen tegen de meneer van de security of de receptioniste.  Of misschien stond de grote baas wel te roken bij de deur en ben jij met een vies gezicht voorbij gewandeld. Wees dus extra vriendelijk tegen elk levend wezen binnen een kilometer van je gedroomde werkplek.

 

Tokkelen

Iedereen doet het, maar je stuurt er geen gunstig signaal mee: tijdens het wachten op je smartphone tokkelen. Op die momenten let je niet op je houding en de kans is groot dat je gesprekspartner op je moet wachten terwijl jij met een rood hoofd je telefoon opbergt. Zet je smartphone uit voor je aankomt op de plaats van bestemming. Het laatste wat je wil is opgebeld worden tijdens het gesprek!

 

Wegkijken

Oogcontact kan confronterend zijn, maar het is not done om je ogen te laten afdwalen tijdens een sollicitatiegesprek. Op die manier wek je de indruk dat je gesprekspartner je niet genoeg kan boeien om bij de les te blijven. Natuurlijk is het niet de bedoeling om hem of haar de hele tijd aan te staren, maar het is wel een goed idee om licht voorover te leunen, regelmatig bevestigend te knikken als de rekruteerder iets vertelt én regelmatig oogcontact te maken.

 

Saai klinken

Sommige mensen klinken altijd interessant, wat ze ook vertellen. Dat heeft dan te maken met de manier waarop ze vertellen, en niet zozeer met de inhoud. Het is niet jouw schuld als je die vaardigheid niet van nature hebt, maar je kan er wél op oefenen! Las pauzes in tussen twee zinnen en spreek niet de hele tijd op hetzelfde niveau. Een beetje trager praten als je iets belangrijks vertelt is een andere optie. Sommige mensen gaan extra snel of hard praten wanneer ze nerveus zijn. Als je dat van jezelf weet, is het een goed idee om voor het gesprek je kaakspieren even los te maken. 

 

Het boekje volgen

Je kan ook té gefocust zijn op het sollicitatiegesprek en je daardoor onnatuurlijk gedragen. Je wil de best mogelijke indruk nalaten, en dat houdt onder andere in dat je jezelf neerzet als een aangename collega. Concentreer je dus, maar grijp ook de kans om het gesprek een informelere wending te geven als de omstandigheden zich daarvoor lenen.

Dinsdag 18 Maart 2014 om 11:9

ms

// //
// // //
// // // //