Vijf tips om de ontgoocheling van een mislukt sollicitatiegesprek te verwerken

Ook de meest succesrijke mensen hebben ooit de deur tegen hun neus gekregen of zijn ontgoocheld van een gesprek terug gekomen. Hoeveel uitgevers vertelden J.K Rowling eerst niet dat ze geen brood zagen in haar Harry Potter verhaal?

Vijf tips om de ontgoocheling van een mislukt sollicitatiegesprek te verwerken

Het is dus niet onlogisch dat het ook in jouw zoektocht naar een job niet meteen raak kan zijn. Hoe verwerk je de ontgoocheling als je bij een sollicitatiegesprek de mist bent ingegaan? We geven je vijf tips.

 

1. Schrijf het van je af

Schrijf van zodra je na het slechte sollicitatiegesprek weer in je wagen of in de trein zit, neer wat je voelt en wat er naar jouw mening is misgelopen. Het is belangrijk dat meteen te doen, omdat je dan blijk geeft van je echte emoties en gedachten. Laat er dan ene paar dagen overheen gaan en herbekijk wat je geschreven hebt. Als je daar dan over nadenkt, zal je duidelijker zien wat je precies verkeerd hebt aangepakt, zodat je er voor de volgende keer van kan leren.

 

2. Vraag feedback van anderen

Door eerlijk met anderen te praten over hoe het gesprek is verlopen, kan je inzichten krijgen in hun ervaringen en in wat zij weten. Als de rekruteerder tijdens je gesprek aantekeningen zat te maken en nauwelijks luisterde, vertel dat dan aan je vrienden zodat je te horen krijgt hoe zij daarmee zouden omgaan.

 

3. Wees er je van bewust dat niet alles verkeerd is gelopen

Een sollicitatiegesprek zorgt voor enorm veel stress, zeker als je al een tijdje krampachtig op zoek bent naar een job. De gedachte dat je iets verkeerds kan zeggen of niet een goede indruk zal maken door de manier waarop je bent gekleed, kan verlammend werken. Maar dat weten rekruteerders ook en normaal gezien proberen ze je hoe dan ook op je gemak te stellen. Er moeten dan ook ogenblikken zijn geweest in het gesprek waarin je je wel comfortabel voelde. Haal die terug naar voor en probeer er bij een volgende gesprek aan te denken.  Houd ook altijd voor ogen dat het feit dat je was uitgenodigd voor een gesprek erop wijst dat je wel degelijk sterke punten hebt. Voor elke kandidaat die wordt uitgenodigd zijn er tientallen die niet eens zo ver geraken.

 

4. Zorg voor een routine

Veel sporters houden op wedstrijddagen van een bepaalde routine. Ze maken altijd precies op hetzelfde uur dezelfde wandeling met de hond of ze eten precies hetzelfde. Het gaat om een vorm van bijgeloof, maar het is vooral een manier om met de stress van de competitie om te gaan. Ook jij kan bij volgende sollicitatiegesprekken voor een routine kiezen. Doe enkele uren voor het gesprek iets dat  je graag doet en  dat je gedachten wat afleidt. Het helpt om kalmer te blijven en om je troeven beter uit te spelen.

 

5. Contacteer de rekruteerder

Het is begrijpelijk dat je nadat je bent afgewezen niet meteen veel zin hebt om nog contact te hebben met de man of vrouw die dat deed. Toch kan het bijzonder verhelderend zijn om na een verkeerd gelopen sollicitatiegesprek een mailtje te sturen met de vraag wat in de ogen van de man of vrouw die je heeft geïnterviewd verkeerd is gelopen. Niet alle rekruteerders staan ervoor open om daarop te reageren, maar hun aantal is wellicht toch groter dan je op het eerste gezicht zou denken. En de informatie die je van hen krijgt is goud waard voor je volgende gesprekken.

Donderdag 4 September 2014 om 10:53

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //