Vijf tips om een goede eerste indruk te maken dankzij de kleren die je draagt

De eerste indruk die je achterlaat tijdens een sollicitatiegesprek of op je eerste werkdag heeft onvermijdelijk ook te maken met de kleren die je draagt. Waarmee scoor je punten en waarmee niet?  Imagodeskundige Zabeth van Veen liet door Business Insider in haar kaarten kijken en gaf vijf interessante tips mee. We willen ze niet onthouden. 

Vijf tips om een goede eerste indruk te maken dankzij de kleren die je draagt

Draag passende kleding

Het lijkt op het intrappen van een open deur, maar passende kleding dragen is een must. Een informaticaspecialist of computerdeskundige zal haast niemand associëren met iemand in een driedelig pak. En een salesfunctie in de wacht slepen of een salesgesprek voeren kan echt niet in een hawaïhemd. Een das voor de creative director van een reclamebureau slaat ook als een tang op een varken. Iemand die creativiteit moet uitstralen, kan dat wel met bijvoorbeeld bijzondere schoenen of een aparte bril. Ben je op pad als zelfstandige freelancer, dan mag je niet vergeten dat je kleren ook meespelen in je prijszetting. Je zal het bijzonder moeilijk hebben om 120 euro per uur te vragen als je verschijnt in een morsig jasje en met een vlek op je broek, terwijl je dat geld misschien wel waard bent.

 

Draag fatsoenlijke kleding

Als je kleding te oud of gedateerd oogt, gaan je gesprekspartners wellicht denken dat je zelf ook iemand bent met oude ideeën die niet voor de vernieuwing kan zorgen waarnaar ze op zoek zijn. Ook dit lijkt een evidentie, maar als je zelf eens de oefening maakt van wat de mensen die je op een dag ziet allemaal aan hebben, zal je vaststellen dat velen ook deze eenvoudige regel vergeten. 

 

Besteed aandacht aan de kleuren

Kleuren sturen onbewust het beeld dat we van de ander hebben. Bruin komt aimabel, vriendelijk en toegankelijk over, maar straalt geen leiderschap en dynamiek uit. Blauw daarentegen is altijd goed. Dat oogt het meest betrouwbaar. Je kan een blauw pak bovendien bij elke gelegenheid dragen. Grijs komt ook zakelijk en betrouwbaar over, maar wel wat conservatiever. Maar als je jonger bent, kan dat een goede keuze zijn. Een zwart pak is voor begrafenisondernemers, uitsmijters of maffiosi. Dat kan je dus beter mijden, tenzij je het combineert met een kleurrijke toets. 

 

Kies als vrouw niet voor iets dat te bloot of te strak is

In Zweden was onlangs een onderzoek waarbij mannen foto’s van vrouwen moesten beoordelen. Hen werd gevraagd om een reactie op de hoogte van de hak, de diepte van het decolleté en de lengte van de rok. Geen enkele associatie bleek positief. Vrouwen werden ofwel beschouwd als preuts ofwel als slet. Ze hebben het dus niet gemakkelijk. Vrouwen kiezen dus best voor iets wat niet te bloot of te strak is, maar dat betekent niet dat een jurk er niet vrouwelijk mag uitzien.

 

Draag ook passende kledij op de foto’s op je sociale netwerken

Vergeet niet dat toekomstige gesprekspartners ook al op de sociale media gaan kijken hoe je eruit ziet. Kies daar dus ook voor foto’s die een verzorgd iemand tonen. Ben je benieuwd hoe jouw foto op anderen overkomt, ga dan eens naar de website Photofeeler.com. Hier kan je mensen uit de hele wereld je foto laten beoordelen. Je kan zelf aangeven hoe je graag over wil komen en vervolgens checken of dit klopt.

Maandag 10 April 2017 om 10:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //