Vrijheid op 4 wielen

Aan je werkende leven beginnen, daar hoort voor de meeste mensen ook het verlangen naar een auto bij. Ergens diep in onze ziel verbinden we het bezit van een eigen auto met de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Maar waarmee moet je rekening houden? 

Vrijheid op 4 wielen

Als je afstudeert met een diploma dat erg gegeerd is op de arbeidsmarkt, zoals dat van ingenieur, dan bestaat de kans dat je meteen een bedrijfswagen krijgt. Voor werkgevers is dat om fiscale redenen een stuk goedkoper dan je een loon te moeten uitbetalen waarin de kosten voor die auto en een eventuele tankkaart zijn meegerekend.

 

Pas op: helemaal gratis is een bedrijfswagen ook niet. De fiscus houdt er namelijk rekening mee in je belastingaanslag onder de noemer 'voordelen van alle aard'. Toch zal dat in bijna alle gevallen niet opwegen tegen de kosten voor de aanschaf, het onderhoud, de verzekering en de brandstof van een eigen auto. Alleen als je voor je beroep echt veel kilometers maakt, levert een kilometervergoeding meer op. 

 

Op eigen kracht  

Als je niet het geluk hebt om meteen in een firmawagen te mogen stappen - en dat geldt voor de grote meerderheid van de starters, moet je goed nadenken voor je een eigen wagen koopt. Want als je heel nuchter bekijkt hoeveel een auto elk jaar kost, is het echt wel de moeite waard om te overwegen of je niet liever een mooie vakantie boekt en nog een jaar het openbaar vervoer gebruikt.

 

Naast de aankoop van de auto zelf, moet je rekening houden met enkele honderden euro per jaar aan taksen, en daarbij komt ook nog eens een forse factuur van de verzekeringen (meer dan 1.000 euro per jaar).  Jammer genoeg ben je als jonge chauffeur een risicoklant voor de verzekeringsmaatschappijen, zodat je een hoge premie moet betalen.

 

De kosten waar je waarschijnlijk spontaan aan had gedacht, zoals benzine en onderhoud, kun je makkelijk vergelijken met de prijs van alternatief vervoer. Moraal van het verhaal? Je moet een flink aantal kilometers rijden om de investering in een eigen auto rendabel te maken.

 

Bekijk dus ook de alternatieven als je erover denkt om een eigen auto te kopen. Misschien kan je jezelf ook al redden met een (elektrische) fiets, het openbaar vervoer en een abonnement op autodelen. Dat systeem is relatief duur per gereden kilometer en je moet tijdig een auto reserveren, maar verder moet je je nergens zorgen over te maken.

Maandag 22 Februari 2016 om 16:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //