Vuistregels om een burn-out te voorkomen

Veel mensen gaan zo op in hun professionele activiteiten dat ze zelf niet opmerken wanneer de kruik niet langer te water gaat, maar begint te barsten. Een paar simpele leefregels kunnen voorkomen dat je crasht.

Vuistregels om een burn-out te voorkomen

Je werk is je werk is je werk
We krijgen steeds vaker te horen dat ons werk onze passie moet zijn, maar daarmee creëren we veel te hooggespannen verwachtingen. Het is al heel mooi als je voldoening kan halen uit je werk en uit de interactie met je collega’s. Elke dag op een roze wolk naar je werk zweven, dat lukt alleen in sprookjesland, toch?

Stel zelf grenzen
Je kan het je werkgever of je chef wel kwalijk nemen dat hij je te veel werk geeft, maar het is verstandiger om het niet zo ver te laten komen. Als je er rustig over nadenkt, kan je perfect op een rijtje zetten welke inspanningen je wel of niet moet leveren. En dat ligt voor iedereen anders. De ene heeft al stress als hij stand-by moet zijn tijdens het weekend, de ander vindt het leuk om elke dag zijn werkmail te checken op zijn vakantieadres. Geef duidelijk en in alle rust aan waar voor jou de grens ligt. Als er toch een extra inspanning van je wordt gevraagd, is het heel redelijk om compensatie te vragen, bij voorkeur in de vorm van een vrije dag.

Ga niet binnenvetten
Mensen die overweldigd raken door werkstress hebben vaak de neiging om hun problemen te verbergen voor de buitenwereld. Het helpt om te blijven praten met de mensen die zich het best in jouw situatie kunnen verplaatsen. Het is zeker geen schande om tegenover een goede collega toe te geven dat het je allemaal wat te veel wordt.

Blijf bewegen
Uit alle onderzoeken blijkt dat fysieke inspanningen een gunstig effect hebben op stressgerelateerde klachten. Je moet helemaal niet gaan trainen voor de marathon, maar een avondwandeling of zelfs een ommetje tijdens de middagpauze is de beste manier om je hoofd even leeg te maken. Extra uren kloppen achter je bureau is niet altijd de beste manier om je productiviteit op te krikken – bewegen is dat vaak wel.

Maandag 16 Maart 2015 om 13:52

// //
// // //
// // // //