Waar moet je op letten tijdens een stage?

Laat je vooral niets wijsmaken door je stagebegeleider: een stage houdt meer in dan driemaal daags koffie halen voor de hele werkvloer. Een goede stagiair komt zelf met voorstellen op de proppen, roddelt nooit over andere werknemers en gaat na het werk mee op café.

Waar moet je op letten tijdens een stage?

1. Observeren, leren en stelen
De eerste werkdag van een stagiair is meestal een hele beproeving. Je komt als jonkie in een onbekende microkosmos terecht, waarvan je de ongeschreven wetten nog niet kent. Mag er al eens gelachen worden op de werkvloer? Hoe liggen de verhoudingen tussen de werknemers onderling? Als stagiair is het vooral belangrijk om de eerste dagen alles goed in de gaten te houden. Observeer alle werknemers en leer als de bliksem hun namen vanbuiten (schrijf desnoods de steekwoorden ‘Ronny – ros – nors’ op een briefje). Steel met je ogen en oren, en bekijk goed hoe jouw nieuwe collega’s hun taken vervullen. Hoe nemen zij de telefoon op en wat zijn hun werkmethodes? Ooit zal je een van hun taken misschien zelf moeten uitvoeren.

2. Meepraten, maar niet roddelen
Als stagiair moet je je plekje leren veroveren op de werkvloer. Terwijl de vaste werknemers elkaar soms beter kennen dan hun eigen partner, knipper jij verbaasd met de ogen bij de zoveelste inside joke. Niet makkelijk om jezelf daartussen te wurmen, maar zet die sociale skills toch maar in gang. Stap over je verlegenheid heen en doe je mond open. Veel werknemers zullen dat veel meer appreciëren dan dat je jezelf achter de computer verschanst. Durf ook te vragen of je na het werk mee mag op café, daar is het heel wat makkelijker om je spontane zelf te zijn! Onthoud wel dit: hoe goed je ook kan meepraten met de rest, roddel nooit over andere werknemers. Echt nooit. Een stagiair heeft daar nog geen ‘recht’ op.

3. Alle zieltjes winnen
Voor sommige werknemers - diegenen die vergeten zijn dat ze ooit zelf stage hebben gedaan - besta je niet eens. Sad, but true. De truc om die non-collega’s toch voor jou te winnen? Toon oprechte interesse in hen. Vraag heel lief of ze jou willen helpen met een bepaalde taak, en bedank hen uitvoerig omdat ze tijd willen vrijmaken voor jou. Maar stel je ook niet te hulpeloos op: je bent een zelfbewuste persoon, die bereid is om dingen bij te leren.

4. Je eigen broodjes (en taart) bakken
Kijkt er niemand naar jou om op je stage, doe dan gewoon zelf boeiende voorstellen! Dat maakt het des te interessanter voor jou, en je stagebegeleider zal aangenaam verrast zijn. Vraag achteraf ook om feedback, want bij de meeste bazen bungelt dat puntje helemaal onderaan hun prioriteitenlijst. Sluit je stage af op een fijne manier. Als het goed is, hebben jouw collega’s een deel van hun kostbare tijd in jou gestoken – bedank ze dus met een zelfgemaakte taart of een andere persoonlijke attentie. Wie weet valt er binnenkort een echt contract in de bus!

Dinsdag 31 Maart 2015 om 9:51

Gerlinde De Bruyker

// //
// // //
// // // //