Waar zullen we wonen?

Binnen een paar maanden ben je klaar met studeren, en je staat ongetwijfeld te trappelen om aan het ‘echte leven’ te beginnen. Een van de lastige keuzes die je binnenkort moet maken, is waar je wil wonen. Huren of kopen? Wij zetten een aantal cruciale vragen op een rijtje.

Waar zullen we wonen?

Voor het gemak gaan we even uit van een scenario waarin zowel jij als je lief een eerste job hebben gevonden. Jullie voelen zich zonder twijfel klaar om samen te gaan wonen, maar waar precies? Sommige mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat je meteen een huis of appartement moet kopen, maar er zijn net zo goed aanhangers van het idee dat je beter eerst kan huren.

 

HOE ZEKER WIL JE ZIJN?
We twijfelen er niet aan dat jullie smoorverliefd op elkaar zijn, maar samenwonen blijft zoeken naar een delicaat evenwicht. Een beetje oefenen kan zeker geen kwaad, en misschien is meteen een hypotheek nemen wel een molensteen rond de nek van een jong koppel.
Jullie moeten er eerst aan wennen hoe het is om elke dag bij elkaar te zijn, en daar komt nog de stress bij die een eerste job vaak met zich meebrengt. Als student ben je een relatief relaxed leven gewoon, maar plots moet je 5 dagen per week en 8 uur per dag beschikbaar zijn. En als je thuiskomt, moet er eten op tafel komen en moet ook de was gedaan worden...
Zie je het nog zitten? Stel je dan de vraag hoe zeker je ervan bent dat je de komende 25 jaar op deze plaats wil wonen, ook als dat bijvoorbeeld betekent dat je nee moet zeggen tegen de job van je dromen. Ons punt is dat er niet alleen financiële overwegingen meetellen in dit vraagstuk. Wie ervoor kiest om eerst te huren, koopt daarmee ook een stuk vrijheid. En die kan goed van pas komen als je nog op zoek bent naar je plek in de wereld.

 

WAT IS JE BUDGET?
Als alleenstaande starter is het niet zo gemakkelijk om meteen genoeg te verdienen voor een eigen stek. In de praktijk gaan alle banken ervan uit dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen kan besteden aan de aflossingen van je hypotheek, maar je houdt er best rekening mee dat je als alleenstaande een minder aantrekkelijke, want risicovolle klant bent. Zelfs als je het geld kan neertellen, zullen veel banken dus eisen dat je een behoorlijk startkapitaal op tafel legt.
In dat opzicht is een koppel zeker in het voordeel, vooral als beide partners een vaste job hebben. De bank zal eerder bereid zijn om jullie het volledige bedrag voor de aankoop van een huis (of zelfs iets meer) te lenen, al moet je er altijd rekening mee houden dat je de registratierechten en notariskosten uit eigen zak moet betalen.
Het loont dus absoluut de moeite om VOORAF goed te berekenen wat je maximale budget is. Je zou zeker niet de eerste zijn die een te duur droomhuis koopt en vervolgens geen geld heeft voor broodnodige renovaties! Tenzij je er naar uitkijkt om jarenlang elk vrij moment aan klussen te besteden, reken je die kosten dus beter mee.
Als je ervoor kiest om te huren, kan je het best uitgaan van hetzelfde budget als voor kopers: maximaal 1/3 van je netto inkomen.
Jouw voordeel is dat je geen rekening moet houden met de kosten van eventuele reparaties of onderhoud aan je huis of appartement. Informeer je goed, dan krijg je niet te maken met teleurstellingen. Online vind je allerlei rekenmodules, maar het is de moeite waard om ook een afspraak te maken met een mens van vlees en bloed.

 

www.hoeveelkostmijnhuis.be
www. test-aankoop.be

 

OP ZOEK!
Zowel huurders als kandidaat-kopers kunnen online terecht voor hun zoektocht naar een eigen stek. Snel zijn is de boodschap, want heel wat huizen worden op de eerste kijkdag verkocht.
Als je een huis gaat bekijken, moet je altijd iemand meenemen die oog heeft voor potentiële problemen (vocht, elektrische installatie, verwarming, isolatie, staat van het dak...) en die de mogelijke extra kosten kan inschatten.
Los van het huis of appartement zelf moet je ook rekening houden met de locatie: geraak je makkelijk op je werk, zijn er genoeg winkels in de buurt en woon je niet te ver van je vrienden af? Een koophuis vinden is heel vaak een kwestie van maanden, zoniet jaren zoeken. Hou er rekening mee dat je ondertussen ook ergens moet wonen.

 

DEZE KOSTEN HOREN BIJ DE AANKOOP VAN EEN HUIS

  • Vlaamse registratierechten: 10% op de aankoopprijs, met uitzondering van de eerste 25.000 euro als je een hypotheek neemt. Voor een ‘bescheiden woning’ geldt het zogenaamde ‘klein beschrijf’ (5% registratierechten).
    In Brussel betaal je geen registratierechten op de eerste 60.000 euro!
  • Het honorarium van de notaris: vanaf 1.500 euro, afhankelijk van de aankoopprijs. Een openbare verkoop brengt hogere kosten met zich mee
  • Vaste aktekosten: 525 euro
  • Registratie van de hypotheek: 1% van het leenbedrag
  • Inschrijvingsrecht van de hypotheek: 0,30% van het leenbedrag
  • Honorarium van de notaris die de hypotheek registreert
  • Verplichte schuldsaldoverzekering en brandverzekering

Maandag 11 April 2016 om 11:4

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //