Waarom de meeste sollicitatiebrieven waardeloos zijn (en hoe jij van die van jou tot een knaller maakt)

Er is al zoveel gezegd en geschreven over de perfecte sollicitatiebrief dat een mens er gek zou van worden. Resultaat: heel wat sollicitatiebrieven zijn over the top, vaak ook naast de kwestie en niet zelden irrelevant. Lees verder indien je die van jou tot een schot in de roos wil maken.

Waarom de meeste sollicitatiebrieven waardeloos zijn (en hoe jij van die van jou tot een knaller maakt)

De meeste sollicitatiebrieven die een cv vergezellen zijn in vele gevallen waardeloos, althans wanneer we een recent artikel uit de Harvard Business Review mogen geloven. Vaak bevatten begeleidende brieven herhalingen van wat al in het cv staat en hanteert de sollicitant bovendien te veel formeel taalgebruik. Even vaak gaat het echter de andere kant uit en wordt de sollicitant in kwestie veel te familiair. De juiste weg? Dat hangt ervan af.

 

Hou het kort

Praktisch: indien je begeleidende brief geen meerwaarde heeft ten overstaan van je cv dan hou je het best heel kort in de trant van: "Beste x, Gelieve hierbij mijn cv te vinden. Ik ben erg geïnteresseerd in de openstaande functie en daarom zou ik tijdens een persoonlijk gesprek met u mijn cv verder willen toelichten." Nog volgens het artikel in de Harvard Business Review kan je dus best enkel in de drie volgende gevallen een begeleidende brief meesturen: wanneer je de persoon die rekruteert (vrij) goed kent, in het geval dat je meer wil meedelen dan dat je in je cv kwijt kan of wanneer iemand je heeft geïntroduceerd.

 

De beste brief

De beste begeleidende brief die de getuigenis in het artikel in de Harvard Business Review naar eigen zeggen ooit las, zag er als volgt uit:

 

Geachte Heer,

Ik schrijf u naar aanleiding van de openstaande vacature voor ......, die als ik het goed heb onder uw verantwoordelijkheid valt.

Ik kan u zeven jaar ervaring in communicatiemanagement aanbieden bij de beste bedrijven in de industrie, uitstekende projectmanagementvaardigheden en een goed oog voor detail. Alles samen ruim voldoende om van mij de ideale kandidaat voor die vacature te maken.

Ik heb mijn cv bijgevoegd en zou graag de gelegenheid krijgen om u in de toekomst persoonlijk te ontmoeten.

Met vriendelijke groeten,

 

De teneur? Kort, bondig en to the point. Waar wacht je nog op?

Zaterdag 29 September 2018 om 11:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //