Waarom je in de toekomst meer dan één beroep zal hebben!

Als je straks afstudeert, kan je ervan uitgaan dat je meer dan één beroep zal uitoefenen om je brood mee te verdienen. Erg is dat niet, het vergt een andere manier van denken en het is eerder een verrijking.

Waarom je in de toekomst meer dan één beroep zal hebben!

Volgens HR-organisatie Manpower zullen ruim twee derden van de kinderen die nu in de kleuterklas zitten, later een beroep hebben dat nu nog niet eens bestaat. Bovendien is ook een andere ontwikkeling aan de gang: organisaties gaan steeds meer werken met een grote zogenaamde flexibele schil – mensen die slechts op tijdelijke basis voor die organisatie werken – en iedereen is het erover eens dat het tijdperk van lineaire loopbanen voorgoed achter de rug is.

 

Bochtig parcours

In de toekomst wordt elk carrièreparcours veel bochtiger dan nu. De naar de Verenigde Staten uitgeweken Belg Walter De Brouwer, die onlangs in het nieuws kwam omdat hij miljoenen ophaalde voor zijn Scout-apparaatje dat medische gegevens naar een smartphone kan zenden, voorspelde vijftien jaar geleden al het einde van de jobs zoals we ze nu kennen. Die voorspelling blijkt stilaan uit te komen. We evolueren naar een periode waarin elk individu voor de uitdaging staat om employable te blijven, door zijn persoonlijke ontwikkeling en leercurve in handen te nemen, zijn hele carrière lang. Dat impliceert automatisch ook dat ze af en toe periodes waarin ze niet werken zullen gebruiken om andere zaken bij te leren.  Dat dit tot onverwachte jobs kan leiden bewees de jonge Frans-Duitse ruimtevaartingenieur Jan Lachner die het project Eurojobs opzette: hij deed in 33 weken in 33 verschillende Europese landen 33 verschillende jobs.  Steeds meer zie je al leraars die ook elektricien zijn, boekhouders die bijles wiskunde geven en ambtenaren die een internethandel opzetten. Mensen met 2,  of eerder nog 3 of 4 beroepen, zullen in de toekomst eerder regel dan uitzondering zijn.

 

Kritisch en probleemoplossend vermogen 
Naast het feit dat lineaire loopbanen voorbij zijn, kunnen we er ook niet naast kijken dat kennis alsmaar sneller veroudert. De toekomst is dan ook aan diegenen die dankzij kritisch en probleemoplossend vermogen, teamgeest en creativiteit het individu in staat stellen zich aan te passen aan de meest uiteenlopende jobs die hem of haar te wachten staan: van functie naar functie, van contract naar contract, van job naar job, van beroep naar beroep. Kortom, zachte vaardigheden zijn de motor van inzetbaarheid.

 

Meer werk voor kunstenaars en creatievelingen

Ook de bekende Amerikaanse managementgoeroe Dan Pink zit op hetzelfde denkspoor. Na het agrarische, het industriële en het informatietijdperk start volgens hem nu het conceptuele tijdperk. En in tegenstelling tot het informatietijdperk, waarin mensen die goed feiten konden verwerken, in het voordeel waren, zullen volgens hem nu veel kansen ontstaan voor mensen met een goed ontwikkelde rechterhersenhelft: creatievelingen die sterk zijn in het leggen van verbanden en die dus ook verschillende beroepen kunnen uitoefenen. De ontwikkeling is al volop aan de gang: aan de Yale School of Medicine krijgen studenten observatielessen aan het Yale Center for British Art omdat is gebleken dat studenten die weten hoe je kunst observeert veel beter zijn in het waarnemen van subtiele details in de gesteldheid van hun patiënten. Unilever UK heeft momenteel al schilders, dichters en striptekenaars in dienst om zijn personeel van inspiratie te voorzien. Creatievelingen en kunstenaars zijn sneller dan strak informatief denkende mensen in staat om de competenties te verweren om meer dan één beroep uit te oefenen en zullen volgens Pink de komende jaren dan ook niet om een job verlegen zitten.

Maandag 2 December 2013 om 16:15

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //