Waarom moet je je aansluiten bij een ziekenfonds?

Zodra je werknemer, zelfstandige of werkloze bent, moet je je inschrijven bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Maar waarom moet je je aansluiten bij een ziekenfonds? En wat doet je ziekenfonds eigenlijk? Lees verder voor een beknopte uitleg over het waarom en hoe van de ziekenfondsen.

Waarom moet je je aansluiten bij een ziekenfonds?

1. Je staat op eigen benen

Nu je afstudeert, sta je op eigen benen! Zodra je werknemer, zelfstandige of werkloze bent, ben je geen persoon ten laste meer bij je ouders, maar ben je een titularis. Dit houdt in dat je vanaf nu zelf verantwoordelijk bent voor je eigen rechten binnen de Belgische ziekteverzekering.

 

 

2. Terugbetaling van medische kosten

Zodra je als titularis bent ingeschreven bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas, ben je aangesloten bij de Belgische ziekteverzekering. Dit betekent dat je recht hebt op de terugbetaling van je medische kosten. Zo krijg je bijvoorbeeld het grootste gedeelte van je raadpleging bij een arts terugbetaald door de ziekteverzekering. Ook voor een ziekenhuisopname, geneesmiddelen of medisch materiaal zorgt je ziekenfonds voor de terugbetaling van een groot gedeelte van je kosten.

 

 

3. Een uitkering bij ziekte of geboorte

We wensen je het niet toe, maar het kan gebeuren dat je ziek wordt en hierdoor een tijdje niet kunt werken. Om ervoor te zorgen dat je niet zonder inkomen zou vallen, voorziet de ziekteverzekering een uitkering. Ook als je een kindje krijgt, kun je rekenen op een vergoeding tijdens de moederschapsrust.

 

 

4. Een vergoeding voor niet-medische kosten

Als je chronisch ziek bent, je een beperking hebt of ouder wordt en afhankelijk van anderen voor de dagelijkse zorg, dan kun je in Vlaanderen en Brussel genieten van een vergoeding voor je niet-medische kosten in de zorg. Je ziekenfonds zorgt voor de praktische regeling van deze vergoedingen via de zorgkas.

 

 

5. Aanvullende dienstverlening

Ook al kunnen we al rekenen op een uitgebreide dekking via de ziekteverzekering, toch zijn er nog een aantal kosten in verband met je gezondheid, waarvoor de ziekteverzekering maar een klein gedeelte terugbetaalt. Daarom bieden de ziekenfondsen ook een aanvullend pakket van terugbetalingen, premies en dienstverlening aan. Dit pakket verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. LM biedt bijvoorbeeld interessante voordelen in verband met brillen, lenzen en oogcorrecties, psychologische begeleiding, consultaties bij een diëtist en een brede waaier van geboortevoordelen aan. De Hulpkas voor Ziekte- en Invalditeitsverzekering voorziet enkel de terugbetalingen en uitkeringen in het kader van de ziekteverzekering. Hier kun je dus niet terecht voor aanvullende voordelen of dienstverlening.

 

 

6. Extra verzekeringen

Als je opgenomen wordt in het ziekenhuis kan de factuur snel hoog oplopen. Bovendien zijn de tarieven complex en verschillen ze naargelang de arts en het kamertype. Om de kosten beheersbaar te houden bieden de meeste ziekenfondsen een hospitalisatieverzekering aan. Ook LM biedt verschillende formules aan via de hospitalisatieverzekering Hospitaal-Plus. Naast een hospitalisatieverzekering kun je als lid van LM ook een tandzorgverzekering aangaan. Beide verzekeringen combineren een grote dekking met lage premies.

 

 

7. Gezondheidspromotie en preventie

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom zet je ziekenfonds projecten op in verband met gezond leven en ziekte voorkomen en kun je als lid terecht bij je ziekenfonds voor groepsactiviteiten en infosessies. Daarnaast heeft je ziekenfonds voor jou een heleboel tips en advies voor een gezonde levensstijl. Zo publiceert LM heel wat brochures met betrouwbare informatie rond bijvoorbeeld beweging, diabetes, een hoge bloeddruk, depressie, enz.

 

8. Je ziekenfonds als wegwijzer

Je bent chronisch ziek, je hebt een beperking of je hebt niet zo breed. Of je bent opgenomen in het ziekenhuis en je hebt thuis nog nazorg nodig. Je ziekenfonds wijst je de weg in het kluwen van informatie en diensten, helpt je met administratieve stappen om aanvragen in te dienen en is op de hoogte van de sociale wetgeving, zodat je je rechten en plichten kent. Ook de coördinatie van thuiszorg neemt je ziekenfonds op zich.

 

Je bent afgestudeerd, maar nog niet ingeschreven?

Schrijf je dan snel in bij een ziekenfonds zodat je aansluiting bij de ziekteverzekering in orde is.

Surf naar www.lm.be om je aan te sluiten bij een LM-ziekenfonds in je buurt.

Maandag 6 Maart 2017 om 15:0

// //
// // //
// // // //