"Waarom starten we geen talentenjacht naar jonge ondernemers?"

“In de sport scout men talenten toch ook al op jonge leeftijd? Waarom doen we dat dan niet in het bedrijfsleven?” Aan het woord is Chris Raman, zaakvoerder van Ventures4Growth. Vanuit zijn onderneming wil hij jonge ondernemers begeleiden. Een van de jonge wolven onder zijn hoede is Matthieu Voet, in 2011 bekroond tot jonge ondernemer in de categorie micro-ondernemingen.

Het Gentse bedrijf Ventures4Growth profileert zich enerzijds als tussenpersoon tussen verkopers en kopers van bestaande ondernemingen en anderzijds als helpende hand voor jonge startende ondernemers. Zaakvoerder Chris Raman gaat er prat op een bijdrage te willen leveren tot het stimuleren van het ondernemersklimaat via het “scouten” van jonge ondernemerstalenten om ze dan vanuit zijn kenniscentrum te begeleiden. Eén van die jonge wolven is Matthieu Voet, samen met Pieter Cappelle, vennoot van het door hen opgerichte Newance. Hij is alvast enthousiast over wat hij van ondernemers met veel ervaring kan leren.

 

Scoutingsysteem

Omdat Chris Raman het spijtig vindt dat jong ondernemerstalent soms door allerlei omstandigheden verloren gaat, draagt hij alle initiatieven die ondernemers in spe kunnen helpen een warm hart toe. “In de sport gaat men toch ook al talenten op jonge leeftijd opsnorren”, zegt hij. “Dat is geen garantie voor een topcarrière, maar het kan wel helpen. Ik vind dat het bedrijfsleven dat ook meer moet doen. Daarom houden wij bij Bryo, het netwerk van Voka dat jonge en gedreven ondernemers samenbrengt, goed in de gaten wie op welke manier opvalt. Matthieu Voet, die werd bekroond tot jonge ondernemer van 2011 in de categorie micro-ondernemingen, is voor ons een exponent van een jonge ondernemer met talent die wij graag verder begeleiden.”

 

Van zelfstandige in bijberoep naar echte ondernemer

Matthieu Voet heeft het ondernemen in het bloed. Als student zette hij al een bedrijfje op dat websites bouwde. Nadat hij afstudeerde,  werkte hij een tijdje in loondienst om wat spaarcentjes bij elkaar te schrapen, maar hij wist meteen dat hij die zou nodig hebben om een eigen zaak uit te bouwen. “In januari 2011 ben ik dan volledig zelfstandige geworden. Met ons bedrijf Newance willen we een dubbel probleem aanpakken: enerzijds het feit dat mensen op internet nog altijd te lang moeten zoeken en anderzijds de vaststelling dat veel kleine en middelgrote ondernemingen vinden dat ze onvoldoende return zien van hun investeringen in het internet. De reden hiervoor is eenvoudig: ze bouwen hun websites te veel vanuit hun eigen denkkader. Newance lost dat op door eerst met hun klanten te praten en de websites naadloos te laten aansluiten op de behoeften van die klanten. Het lijkt de logica zelf, maar het gebeurt te weinig.”

 

Niet alles gaat vanzelf

Matthieu Voet kijkt heel tevreden terug op de twee jaar dat hij nu ondernemer is. “Dat we al een mooie weg hebben afgelegd, betekent echter niet dat alles vanzelf is gegaan”, zegt hij nog. Hij benadrukt vooral hoe fijn hij het vindt te kunnen terugvallen op advies van ervaren ondernemers uit andere sectoren. “Ik had eerder al beslist om mij te laten omringen met een adviesraad en ik heb – omdat ik nogal vaak op mijn buikgevoel afga, maar besef dat elk bedrijf proces een structuur nodig heeft – ook herhaaldelijk aangeklopt bij mensen die verder staan op vlak van ondernemen dan ikzelf. Ze geven mij tips en feedback en houden ideeën kritisch tegen het licht. Ze challengen mij tijdens de uitbouw van Newance. Een goed netwerk is werkelijk onbetaalbaar. En het vergt echt niet zo veel moeite om het uit te bouwen. Je moet je stoute schoenen durven aantrekken om mensen van grote bedrijven aan te spreken, maar het is mijn ervaring dat ze graag hun ervaring met iemand delen van wie ze zien dat die gepassioneerd bezig is.” “Nu Newance verhuist naar het businesscentrum van Ventures4Growth was ik een beetje verwonderd dat Chris Raman me blijkbaar al een tijdje volgde, maar uiteindelijk is dat niet zo verrassend: ook op dit vlak heeft een goed netwerk zijn nut bewezen. En mijn blog jong-ondernemen.be wordt goed gevolgd. Ik ben er zeker van dat ik ook van hem en van zijn team nog heel wat zal kunnen leren. Het maakt ondernemen voor mij nog boeiender.”

 

www.v4g.com

www.newance.be 

Dinsdag 5 Maart 2013 om 10:52

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //