Wat leerden de jongens van "Ooit kom het goed" écht over solliciteren?

Met zijn vieren streden ze acht weken lang tegen de jeugdwerkloosheid en voor een eerste job. Thibault Vaninbroukx, Stijn Boels, Tijs Hoornaert en Tomas De Gregorio zijn voorlopig nog geen job rijker, maar hebben wel enkele belangrijke lessen geleerd. De tips van Tijs Hoornaert.

Wat leerden de jongens van

LES 1: Wie niet waagt niet wint, je hebt niets te verliezen

“Je mag je niet laten afschrikken door de traditionele grenzen en je moet dingen durven proberen. Alleen al door ons programmavoorstel te formuleren en door één ervan te overtuigen dat het een win-win was, met voor de zender een programma en voor ons aan het einde van de rit hopelijk een job, hebben we enkele maanden intensief kunnen werken in een domein waarin we graag actief zijn. Zolang je anderen geen schade berokkent, zijn er geen grenzen. In de zoektocht naar een job moet je durven uitgaan van het adagio ‘the sky is the limit’.” 

 

LES 2: Val op, maar lieg niet 

“Durf moet je ook tot uiting brengen met een creatief cv. Maar je moet er wel voor zorgen dat er geen leugens in staan. Ben je een tijdje op vakantie geweest en was werken op dat ogenblik het verste van je gedachten? Zeg dat dan eerlijk, want het is geen schande. Sterker nog, mensen die de wereld hebben verkend, hebben bij heel wat ondernemingen al een voetje voor en vergroten hun kans op een gesprek.”

 

LES 3: Vertel in je cv iets anders dan in je brief

“Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de motivatiebrief iets anders zegt dan je cv. Het is misschien kort door de bocht, maar ik zie het zo: je cv gaat over jouw troeven als kandidaat, in je motivatiebrief speelt het bedrijf waarbij je solliciteert de hoofdrol. In de eerste zin van die brief moet je zeggen wat je over het bedrijf weet en waarom je ervan overtuigd bent dat je daar goed zou bij passen.” 

 

LES 4: Zorg dat je veel weet over het bedrijf 

“Je moet in ieder geval tonen dat je gemotiveerd bent. Een job krijg je nooit als je bij een gesprek meteen moet toegeven dat je eigenlijk weinig over het bedrijf weet. Idem als je helemaal geen aandacht besteedt aan je voorkomen. Het kan best dat je verzot bent op een gescheurde jeans en op sneakers die je altijd liefst met open veters draagt, maar een potentiële werkgever zal bijna altijd verwachten dat je bij een gesprek toch altijd minstens een inspanning doet om er een beetje deftig uit te zien. En begin vooral niet meteen over een bedrijfswagen, een tankkaart en een smartphone. Toon dat je beseft dat je die dingen eerst moet verdienen.” 

 

LES 5: Zorg voor positieve geluiden op de sociale media

“Elke rekruteerder probeert op voorhand zo veel mogelijk over je te vinden via de sociale media. Zorg ervoor dat je daar op een positieve manier aanwezig bent. Door de crisis zijn bedrijven momenteel niet erg happig op jongeren. Dat is geen reden om jezelf op te sluiten. Laat van je horen. Dat zal positief overkomen. Overweeg ook om een centje bij te verdienen in een winkel of in de horeca. Zo toon je dat je de handen uit de mouwen wil steken.”

Vrijdag 25 April 2014 om 15:6

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //