Wat met oortjes en hoofdtelefoons op het werk?

De jongste dagen is de discussie brandend actueel: moet er een verbod komen op oortjes en koptelefoons terwijl je aan het wandelen of fietsen bent? Het lijkt bijna onvermijdelijk te zullen worden want in zowat alle landen ter wereld wordt er aan een wetgeving gewerkt. En daar is een goede reden voor: het aantal voetgangers die  in het ziekenhuis belanden, is in de grote steden de jongste jaren verdrie- tot vervijfvoudigd. De reden is niet ver te zoeken: “distracted walking”, of met andere woorde

Wat met oortjes en hoofdtelefoons op het werk?

Twee voordelen

Oortjes en hoofdtelefoons verbieden op het werk zoals in het verkeer – in Quebec en Tokyo moet je er respectievelijk boetes van zowat 50 dollar en zelfs 50.000 yen (360 euro) – voor betalen, zal er wellicht niet komen. In sommige jobs spreekt het vanzelf dat je moeilijk de hele dag naar je lievelingsmuziek mag luisteren, want je kan geen potentiële klanten opbellen als je oortjes of een hoofdtelefoon draagt en je mag de veiligheid van anderen niet in het gedrang brengen als je bijvoorbeeld met een vorkheftruck in een fabriek rondrijdt. Maar als je gewoon opdrachten moet uitvoeren aan de laptop zullen er in de huidige bedrijfscultuur in de meeste gevallen geen specifieke bezwaren worden ingeroepen tegen het dragen van oortjes of een hoofdtelefoon. Volgens specialisten zijn er zelfs twee grote voordelen aan verbonden: je kan je een tijdje “afsluiten” in een cocon en je in opperste concentratie op een bepaalde opdracht focussen en het horen van je favoriete muziek kan je ook extra motiveren. Dat dit laatste geen fabeltje is werd vorige week nog bewezen door de Duitse wielrenner Jens Voigt die een zorgvuldig gekozen playlist door de micro’s liet schallen tijdens zijn geslaagde aanval op het werelduurrecord. Een bijkomend voordeel op plaatsen waar muziek gedoogd wordt, is dat je nooit meer met je collega’s moet ruzieën over de radiozender waarop moet worden afgestemd.

 

Maar niet allemaal rozengeur

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden: je hoort collega’s die je een vraag willen stellen niet meer en je kan ook al snel het etiket van “asociale medewerker” opgekleefd krijgen. En het is ook niet zeker dat je altijd de opperste concentratie aanhoudt die je eigenlijk nastreeft. In sommige gevallen kan je zozeer opgaan in de muziek die je hebt gekozen, dat je gedachten er weer door afgeleid geraken. Als je merkt dat dit het geval begint te worden, dan is het natuurlijk tijd om de oortjes weer uit te doen of de hoofdtelefoon af te zetten. Tenzij al in het arbeidsreglement van het bedrijf staat dat het niet mag, want je werkgever kan daar in afwachting van duidelijkere wetgeving vrij over beslissen.

Dinsdag 23 September 2014 om 15:21

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //