Wat te doen met je eerste loon?

Op het moment dat je je eerste loonbrief krijgt, weet je dat het studentenleven echt achter de rug is. Vanaf nu ben je verantwoordelijk voor je eigen budget. Het is verstandig om het niet allemaal vandaag uit te geven. Een paar tips.

Wat te doen met je eerste loon?

Bruto klinkt beter Tijdens sollicitatiegesprekken praat de werkgever bij voorkeur over je brutoloon, want dat klinkt een stuk indrukwekkender dan het nettobedrag dat effectief op je rekening verschijnt. Het is dus een kwestie om goed te beseffen hoeveel je precies verdient, vooraleer je wilde plannen begint te maken. Gelukkig kan je online gemakkelijk zelf berekenen hoeveel je netto zal verdienen, bijvoorbeeld op www.abvv.be/web/guest/bereken-jenettoloon

 

Zet geld opzij voor je vaste lasten

Heb je last van het spreekwoordelijke gat in de hand of ben je gehecht aan een goed overzicht van je financiën? Dan is het verstandig om een aparte rekening te openen waarop je met een automatische overschrijving ruim voldoende geld zet om alle vaste kosten te betalen. Als je een lief hebt, is het heel handig om een gemeenschappelijke rekening te openen en daarop het geld voor de vaste kosten over te schrijven. Dat doe je bij voorkeur vlak nadat je loon is gestort.

 

Bewaar een paar maanden lang de rekeningen van de supermarkt. Zo krijg je al snel een idee van wat je gemiddeld aan boodschappen uitgeeft, en kan je ook daarvoor een vast bedrag apart houden. Het voordeel van zo’n systeem? Het geld dat uiteindelijk op je zichtrekening terechtkomt, mag je dan ook echt besteden zoals je wil. En zo kom je nooit in de problemen op het einde van de maand.

 

Als je echt een gat in je hand hebt, doe je er verstandig aan om het bij de bank zo te regelen dat je niet in het rood kan gaan. De debetrente die je op dat bedrag moet betalen, ligt namelijk een heel stuk hoger dan wat de bank jou ooit zal geven!

 

Sparen of niet?

De wereldbevolking is onderverdeeld in mensen die uit volle overtuiging een deel van hun loon sparen en zij die vinden dat geld moet rollen. Op dit moment levert het weinig of niets op om je geld op een klassieke spaarrekening te parkeren, maar vroeg of laat stijgt de rente opnieuw en levert je spaargeld wél iets op.

 

Het spreekt voor zich dat de banken andere investeringen proberen te verkopen – met name aandelen –, maar daar zit altijd een risico aan vast. Daarom is het verstandig om je aan deze regel te houden: speculeer nooit met geld dat je niet kan missen. En als je beslist om aandelen te kopen, moet je best het advies inwinnen van een onafhankelijke adviseur.

 

Wil je een eigen huis?

Heel wat jonge mensen sparen een deel van hun loon om na een paar jaar te kunnen investeren in een eigen huis of appartement.

 

Als je niet het volledige bedrag voor de aankoop moet lenen, zijn de voorwaarden om een hypotheek af te sluiten veel interessanter dan wanneer de bank het volle risico moet dragen.

 

Pensioensparen?

Als je nog maar net bent afgestudeerd, klinkt het misschien onnozel om aan pensioensparen te beginnen doen. Toch is het zeker de moeite waard om die optie te bekijken. Het wettelijke pensioen ligt immers niet zo hoog, en niet iedereen heeft daarnaast een groepsverzekering via zijn werkgever.

Pensioensparen komt erop neer dat je elk jaar een bedrag opzij zet (maximaal 940 euro dit jaar), waarvan je bovendien een deel recupereert via de belastingen. Als je dus niet aan pensioensparen doet, betaal je ongeveer 300 euro per jaar extra belastingen.

 

Toch maar pensioensparen? Dan heb je twee mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om het geld in een pensioenspaarverzekering te stoppen, wat erop neerkomt dat je inleg gewaarborgd is en je een percentage van de eventuele winst op de investeringen krijgt. Dat is de veiligste optie.

Het alternatief is je geld toevertrouwen aan een pensioenspaarfonds, dat meer risico inhoudt, maar ook meer winst kan opleveren.

 

Jonge mensen krijgen vaak het advies om voor deze formule te kiezen, waarbij het geld vooral in aandelen wordt geïnvesteerd en je niet de garantie krijgt dat je volledige inleg intact blijft. Op de lange termijn, zo luidt de redenering, levert deze formule meestal meer op dan de klassieke pensioenspaarverzekering.

 

Vanaf je zestigste verjaardag kan je dit spaarvarken openbreken, weliswaar na aftrek van een schappelijke 10% belastingen.

Als je het geld eerder nodig hebt, betaal je een veel minder vrolijk tarief van 33%!

Vrijdag 22 Januari 2016 om 22:1

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //