Wat weten Google en Facebook écht over jou?

Facebook en Google zijn niet meer weg te denken uit het virtuele leven van de gemiddelde mens. We maken er haast dagelijks gebruik van om foto's en nieuwtjes uit te wisselen, documenten met elkaar te delen, e-mails te sturen en spullen aan te kopen. Welke info blijft er nu eigenlijk hangen bij deze internetgiganten?

Wat weten Google en Facebook écht over jou?

Je moet de voorbije 5 jaar al onder een rotsblok hebben doorgebracht om niet te weten wat Facebook zoal te bieden heeft. Je kan er heel wat informatie kwijt over jezelf middels tekstjes, foto's maar ook video's. Ook kan je andermans spullen leuk vinden door op het bewuste duimpje te klikken en dingen te 'liken' of gewoon wat virtueel rond te hangen met vrienden. Welnu, al die items tot en met de duimpjes die je doorheen de jaren hebt gegeven, blijven netjes bewaard bij Facebook.

 

Sociale netwerkgigant

Maar Facebook doet meer dan gewoon wat gegevens in een bestand opslaan. Zo analyseert het grootste sociale netwerk ook welke vrienden we bijvoorbeeld het belangrijkst vinden. De meldingen die je krijgt, bevatten dan ook vooral nieuws over de mensen die je Facebook-gewijs het meest frequenteert. Een klassiek voorbeeld van de informatie waarmee Facebook aan het werk gaat, zijn de verjaardagsmeldingen. Aan de andere kant lijken de advertenties die je op Facebook te zien krijgt niet echt afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Het is dan ook niet altijd duidelijk hoever de datamining bij de sociale netwerkgigant gaat maar zeker is wel dat Facebook gebruikers op basis van de beschikbare informatie in specifieke groepen opdeelt en daarmee gericht aan de slag gaat.

 

Download je verleden

Er zijn dus feiten en fictie maar goed: wat weet Facebook nu echt over jou ? Welnu, dat kan je vandaag de dag eenvoudigweg opvragen op je Facebook-pagina onder het vinkje 'Algemene accountsinstellingen' waar je kan kiezen voor 'Kopie downloaden van je Facebook-gegevens'. Doe je dat dan krijg je vervolgens een rist elektronische bestanden in jouw mailbox met daarin alle info die Facebook over jou heeft. Ze hebben die optie veiligheidshalve toegevoegd omdat er steeds meer vragen kwamen van mensen die wel even wilden weten wat 'Big Mark' zoal over hen wist. In functie van hoelang en hoe intens je actief bent op Facebook kan dat makkelijk oplopen tot honderden (soms duizenden) pagina's informatie.

 

Big Google is watching you

Kijken we naar Google dan worden de advertenties die worden getoond op zoekpagina's vaak een heel stuk accurater. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een flatscreen en doe je daarvoor wat zoekwerk via Google dan kan je er donder op zeggen dat je na die zoektocht regelmatig een advertentie over flatscreens krijgt geserveerd. Wil je weten wat Google zoal van jou weet dan kan je dat netjes bekijken op www.google.com/dashboard waar je gecentraliseerd de informatie vindt die de uit z'n voegen gebarsten zoekmachine (ondertussen kan je uiteraard een pak meer met Google) zoal over jou heeft gestockeerd. Wat je er ook vindt zijn bijvoorbeeld de Youtube-filmpjes die je onlangs hebt bekeken. Hoe dat kan ? Mogelijk doordat je bij het bekijken van de Youtube-filmpjes ingelogd was op een welbepaalde Google-dienst zoals Google Docs of Gmail. Ben je al die advertenties op de Google pagina's beu ? Dan kan je surfen naar   www.google.com/ads/preferences waar je de inhoud van de cookie die over jou is opgeslagen, kan lezen en wissen.

 

Wat kan je doen?

Wanneer je door de gegevens loopt die zowel door Facebook als door Google over jou worden bijgehouden dan kan je toch wel stellen dat die hoeveelheid informatie behoorlijk indrukwekkend is. Voel je je daar niet lekker bij en wil je niet dat Facebook of Google in de toekomst nog informatie over jou opslaan ? Zorg er dan voor dat wanneer je aan het surfen gaat, je niet gelijktijdig bent ingelogd op je Facebook-account en/of Google-account of beide. Zo herwin je alvast weer een stukje vrijheid op het net. 

Vrijdag 29 Mei 2015 om 10:26

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //