Welk loon mag je vragen als starter?

Mogelijk ben je zopas afgestudeerd en zet je heel binnenkort je eerste stapjes op de arbeidsmarkt. De vraag die in die optiek bij een voorafgaand sollicitatiegesprek steeds weer opduikt, is wat je zoal zou willen verdienen. HR consultancybureau Hudson helpt je alvast op weg met hun jaarlijkse Generieke Salarisstudie.

Welk loon mag je vragen als starter?

Wat je als starter wil verdienen, is niet bepaald een evidente vraag. Zeker niet wanneer je nauwelijks of geen ervaring achter de kiezen hebt. HR consultancybureau Hudson brengt via haar jaarlijkse Generieke Salarisstudie soelaas met een analyse gemaakt op basis van diploma’s en de daaruit voortvloeiende salarisverwachtingen. 

 

Loon om werken

Heb je een Masteropleiding achter de rug als burgerlijk ingenieur dan verdien je als starter doorgaans het meest. Een burgerlijk ingenieur kan rekenen op een maandelijks loon van om en bij de 3.000 € bruto. Ben je een bio-ingenieur of een exacte wetenschapper dan schommelt je loon tussen de 2.850 € en 2.950 € bruto. Heb je een diploma rechten of een diploma economische wetenschappen op zak (zoals bijvoorbeeld een master handelsingenieur), dan kan je je verwachten aan een basissalaris van zo’n 2.500 € bruto. 

 

Technologie aan de top

Ben je daarentegen een net afgestudeerde professionele bachelor in de industriële wetenschappen en/of technologie dan kan je met een beginnersloon van zowat 2.400 euro rekenen op het beste gevulde loonzakje voor die graad. In deze categorie vind je jobs als informaticus, projectleider of laborant. Voor de overige bachelordiploma’s, zoals bedrijfskunde en sociaal agogisch werk, ligt je startsalaris iets lager. (2.200 € bruto)

 

Bedrijfswagen

Heel veel starters dromen naast hun loon ook van een bedrijfswagen. Diegenen met een academisch diploma als handelsingenieur (57%) of informatica (53%) hebben doorgaans de grootste kans om een bedrijfswagen in de wacht te slepen. Ook industriële ingenieurs (38%) maken een grote kans om voor hun vijfentwintigste met een bedrijfswagen de baan op te mogen. Het algemene cijfer voor masters ligt op 34%. Ben je een bachelor, dan liggen de cijfers beduidend lager, namelijk op 17%. Heb je als bachelor toch echt je zinnen gezet op een bedrijfswagen weet dan dat bachelors informatica (38%) en industriële wetenschappen (31%) de grootste kans maken op een auto van het werk.

 

Over de Generieke Salarisstudie

De Generieke Salarisstudie is een jaarlijkse studie uitgevoerd door HR consultancybedrijf Hudson. De peiling is dit jaar aan haar drieëntwintigste editie toe en gaat over de periode van februari 2015 tot januari 2016. Tijdens deze editie werd er een recordaantal bedrijven bevraagd: zo’n 713 bedrijven engageerden zich om de salarisstudie in te vullen. Zij vertegenwoordigen meer dan 166.000 Belgische werknemers.

Zaterdag 10 September 2016 om 10:0

// //
// // //
// // // //