Wie betaalt de rekening als je de gsm van je werkgever laat vallen?

Je beschikt over een laptop of gsm van je werkgever die je ook voor privédoeleinden mag gebruiken. Het toestel raakt zwaar beschadigd doordat je het laat vallen. Wie betaalt dan de rekening?

Wie betaalt de rekening als je de gsm van je werkgever laat vallen?

Je zal het maar meemaken. Je duwt per ongeluk een glas water om dat terecht komt op de laptop die je van je werkgever mag gebruiken. Of je laat de gsm van het bedrijf stomweg vallen waardoor het scherm barst. In dat geval rijst steevast de vraag wie deze schade moet betalen.
 

Bij de uitvoering van je arbeidsovereenkomst

Als je de schade veroorzaakt bij de uitvoering van je arbeidsovereenkomst hoef je je niet te veel zorgen te maken. Je werkgever moet dan in principe zelf de schade betalen. Een uitzondering op die regel bestaat als er sprake is van bedrog of zware schuld in jouwen hoofde (bv. je gooit de gsm in een woedeaanval op de grond). Je bent ook aansprakelijk in geval van een lichte schuld als die bij jou eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt (het is bijvoorbeeld al de vijfde keer in enkele maanden tijd dat dit gebeurt). Je werkgever kan overigens geen andere afspraken met je maken. Doet hij dat toch, dan is deze afspraak niet geldig.
 

In je privétijd

Raakt de gsm of laptop beschadigd in je privétijd (je bent deze bijvoorbeeld voor privé-doeleinden aan het gebruiken) dan liggen de zaken anders. Als je dan door je fout schade toebrengt aan de goederen van je werkgever, ben je daar wel voor verantwoordelijk. Je werkgever kan dan eisen dat jij de schade die je aan het toestel toebracht aan hem vergoedt. Hetzelfde geldt als één van je kinderen het toestel beschadigt en dat bijvoorbeeld laat vallen.
 

Verzekerd?

Misschien is je werkgever wel verzekerd voor dergelijke schade. Vraag dat bij hem na. Je kan de schade ook eventueel trachten te verhalen op je eigen familiale verzekering. Kijk er daarvoor je polis op na. Hou er ook rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn.

Maandag 29 Oktober 2018 om 18:0

Jan Roodhooft, advocaat

// //
// // //
// // // //