Wie slim is, geeft deze zes dingen nooit prijs over zichzelf

Je kan geen sterk professioneel netwerk opbouwen zonder je open te stellen naar collega’s toe. Maar wees toch voorzichtig met de informatie die je prijsgeeft over jezelf. Eens je iets hebt gedeeld, is er geen weg terug ...

Wie slim is, geeft deze zes dingen nooit prijs over zichzelf

1. Wat je politieke overtuigingen zijn

Politieke discussies liggen altijd gevoelig. Ook al praten jullie als volwassen mensen over politiek, de tegengestelde visies kunnen tussen jullie in blijven hangen. Politieke overtuigingen hangen immers samen met je identiteit en kernwaarden. Wees dus voorzichtig als het over politiek gaat en luister eerder naar de andere dan zelf je meningen te spuien.

 

2. Dat je iemand incompetent vindt

Op elke werkplek lopen er onbekwame mensen rond. De kans is zelfs groot dat iedereen weet over wie het gaat. Maar als je op gelijke hoogte staat met deze werknemers – en hen dus niet kan begeleiden of ontslaan – heb je er niets bij te winnen om hen zwart te maken. Het zou alleen maar overkomen als een onzekere poging om er zelf beter uit te komen, waardoor je een paar treden in de achting daalt bij je collega’s.

 

3. Hoeveel geld je verdient

Vlamingen zijn er meester in om geheimzinnig te doen over hun loon. Dat is niet zó gek, want loonverschillen vormen een grote bron van frustratie. Het is onmogelijk om salarissen met een perfecte eerlijkheid toe te wijzen. Van zodra je de collega’s vertelt hoeveel je verdient, geef je ze een direct vergelijkingspunt. Alles wat je doet op het werk, wordt dan afgezet tegenover je inkomen.

 

4. Dat je je job niet graag doet

Klagen en zagen over hoezeer je je job wel haat? Bewaar het voor het avondeten met je lief en begin er niet over op de werkvloer. Je komt dan immers over als een negatief ingestelde persoon die lak heeft aan teamplay. En dat duwt onbewust het moreel van de hele groep naar beneden. Vergeet ook niet dat bazen allergisch zijn aan geweeklaag, en dat enthousiaste nieuwelingen om de hoek staan te trappelen om jouw plaats in te nemen.

 

5. Wat je uitspookt in de slaapkamer

Of je nu een stomend seksleven hebt of een totaal gebrek eraan, dat hoeft de rest van de werkvloer niet te weten. Je bedverhalen zullen sommige collega’s wel binnenpretjes bezorgen, maar de meeste mensen voelen zich toch vooral ongemakkelijk als je uit bed klapt. Zet één stap over deze lijn, en er kleeft voorgoed een bepaalde reputatie aan jou.

 

6. Dat je een nieuwe job zoekt

Als je andere mensen toevertrouwt dat je uitkijkt naar een andere baan, plaats je jezelf buitenspel op je eigen werk. Binnenkort ben je toch weg, dus alles wat je doet of zegt, heeft weinig belang meer. De kans bestaat ook dat de jobhunt met een sisser afloopt. Wacht dus tot je effectief een nieuwe job hebt, voor je het aan iedereen vertelt. Anders zal je sneller dan verwacht op de reservebank belanden.

 

Bron: Huffington Post

Maandag 24 April 2017 om 14:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //