Word jij de student-ondernemer van 2017?

Studeren en ondernemen, het lijkt geen evidente keuze. Toch zijn er heel wat studenten die het ondernemen in het bloed hebben, boordevol frisse ideeën zitten en een eigen bedrijfje runnen. Ben jij ook een student-ondernemer? Aarzel dan niet mee te dingen naar de titel van 'Student-ondernemer van het jaar', een initiatief van Unizo.

Word jij de student-ondernemer van 2017?

Lothar De Keyne, de student-ondernemer van het jaar 2016, zou alle student-ondernemers aanraden om deel te nemen aan de verkiezing ‘student-ondernemer 2017’. Als student handelsingenieur won hij vorig jaar de verkiezing met SkiLi, een bedrijfje dat  skikledij verhuurt.

 

Waarom SkiLi?

Skikledij is vaak duur en wordt maar kort gebruikt. Daarom wilde ik een dienst aanbieden dat ervoor zorgt dat de kleren ontleend kunnen worden. Het is een alternatieve manier om jongeren te bereiken en vooral een nieuwe manier om met bezit om te gaan.

 

Wat dreef je om deel te nemen aan de verkiezing?

Het is interessant om op regelmatige basis je bedrijf te leren voorstellen. Zo leer je het juiste verhaal te vertellen, want het bedrijf en de visie evolueren en het verhaal dient nu en dan wat bijgeschaafd te worden. Bij deze verkiezing krijg je bovendien feedback van een jury. Een tweede luik is uiteraard de media-aandacht. Als start-up is het moeilijk om tussen de grote uit te komen en als winnaar van de wedstrijd kreeg ik veel media-aandacht in primetime. Ik zag de verhuuraanvragen ook wel echt de hoogte in gaan.

 

De vraag kwam bijna als vanzelf?

Ja, eigenlijk wel. In plaats van in mijn kantoor te zitten en zaken te ontwikkelen in de hoop dat mensen het oppikken, kwam de vraag nu van buitenaf. Dit maakte ook dat ik de mogelijkheid kreeg meer concepten uit te proberen, wat zeer leerrijk was.

 

Heb je veel energie moeten steken in de voorbereiding van de verkiezing?

Dat valt heel goed mee. Er is inderdaad de voorbereiding van de presentatie, maar als ondernemer zou die er vrij vlot moeten uitvloeien. Het is een zeer goede oefening en een goede leerschool. Ik vind dat je van de verkiezing, als je die wint tenminste, veel meer terugkrijgt dan wat je erin steekt.

 

Ben je na de verkiezing klaar voor het ondernemerschap?

Zo zou ik het zeker niet stellen, want een onderneming runnen is een heel andere zaak dan je onderneming goed te kunnen voorstellen. Het kom aan op uitvoering, want een idee zelf is niets waard. Ik vergelijk het met de droomwereld en de realiteit. In de droomwereld gaat het over 'wat als'. In de realiteit moet je die droomwereld gaan bijsturen en hoe sneller je terugkoppelt van je droomwereld naar de realiteit, hoe sneller je succes boekt.

 

 

Deelnemen aan de verkiezing Student – Ondernemer van het Jaar

Met deze verkiezing wil UNIZO student-ondernemers een hart onder de riem steken en studenten in het algemeen inspireren voor zowel ondernemerschap als ondernemerszin. Deze overkoepelende Vlaamse wedstrijd staat open voor alle studenten tussen 18 en 26 jaar met een ondernemingsnummer.  Inschrijven kan tot 7 april 2017 op www.studentondernemervanhetjaar.be.


De ‘student-ondernemer van het jaar’ gaat niet alleen naar huis met de eervolle titel, maar ook met een geldbedrag, komt in aanmerking voor een crowdfundingcampagne  en kan genieten van een begeleidingsproject.

Vrijdag 17 Maart 2017 om 9:30

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //