Wordt dit jouw vakantie van verandering?

Kan jouw job wel een inhoudelijke make-over gebruiken? Gebruik er de laatste weken van de vakantie voor! De zomer is de ideale periode om te reflecteren over je jobinhoud, brainstorms te houden met collega’s en nieuwe ideeën te verzinnen.

Wordt dit jouw vakantie van verandering?

“In de zomer kan je meer tijd maken voor dingen waar je tijdens het jaar niet aan toe komt”, zegt organizing- en businesscoach Sara Van Wesenbeeck. “Dingen die je anders voor je uit schuift, omdat je denkt dat ze niet belangrijk zijn. Maar het omgekeerde is waar.”

Van Wesenbeeck haalt als eerste de inhoudelijke evaluatie van je job aan. “Hou tijdens je vakantie even halt om te reflecteren. Ben je nog tevreden met je job, geeft het werk je nog voldoening? Noteer wat je anders wil aanpakken en lijst op wat jouw grootste tijdsvreters zijn: vaak voer je veel meer uit dan wat tot je kerntaken behoort. Vraag je af of je takenpakket een update moet krijgen.”

Na het denkwerk volgt het doewerk. Hou een grote kuis op kantoor: dat kan gaan van het opruimen van je bureau tot het bedenken van een nieuw archiefsysteem. Ga met de grove borstel door je mailbox en maak mapjes om alles te ordenen. “Organiseren en overzicht creëren”, noemt Sara Van Wesenbeeck dat. “Op die manier zal je tijdens het jaar sneller en efficiënter kunnen werken. Het vraagt eerst wat tijd, maar nadien zal je er de vruchten van plukken.”

Probeer jezelf in de zomer ook wat extra dingen aan te leren. “Het hele jaar door gebruiken we programma’s als Word of Excel, maar de helft van de tijd sakkeren we erop omdat we niet genoeg functies kennen”, klinkt het. “School jezelf bij via Google, of vraag raad aan andere collega’s. Op die manier laat je de technische snufjes voor jou werken, en niet tegen jou! Dat geldt trouwens evengoed voor de functies op je smartphone of in je mailbox.”

Ook brainstorms werken goed tijdens de zomermaanden. “Er is simpelweg meer ruimte voor, en collega’s zijn meer ontspannen”, aldus Van Wesenbeeck. “Ga daarom ’s middags samen lunchen en haal de onderlinge banden aan. Wedden dat er, weg van de werkplek, meer ideeën naar boven komen?”

En wat als je zelf met vakantie bent? Stel, je ligt op een exotisch strand en opeens schiet je een idee te binnen voor op je werk. “Schrijf het dan meteen op, ook al ben je op reis”, raadt Van Wesenbeeck aan. “De beste ideeën komen ongedwongen, op een moment dat je ze niet verwacht. Noteer ze maar gewoon: je maakt er je hoofd mee leeg, en het is echt niet alsof je door één kleine nota weer aan het werk bent. Bovendien is de kans groot dat je na de vakantie bergen kan verzetten met je ideeën.”

Website: www.plusorganizing.be
Blog: www.saraslifesavers.be

Dinsdag 18 Augustus 2015 om 11:23

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //