Zeker werk vinden? Begin gewoon als student al met je eigen bedrijf.

Terwijl veel pas afgestudeerden steen en been klagen dat het ondanks hun schitterende schoolresultaten, hun stages in binnen-en of-buitenland en hun eventuele vrijwilligerswerk steeds moeilijker is om een gepaste job te vinden, zijn er ook steeds meer jongeren die hun eigen job creëren door een bedrijfje op de starten.

Zeker werk vinden? Begin gewoon als student al met je eigen bedrijf.

Dat wordt trouwens ook aangemoedigd door een initiatief als Student Ghentrepreneur, dat sinds dit jaar zelfs gestart is met de zogenaamde startersportefeuille. Student-ondernemers kunnen afhankelijk van de fase waarin hun project zich bevindt tot 3.000 euro steun ontvangen. Pre-starters kunnen rekenen op 500 euro aanmoedigingssteun.

De studenten kunnen het geld uit hun startersportefeuille gebruiken om zich op maat te laten adviseren door ervaren businesscoaches en door externe financiële en juridische experts, of om deel te nemen aan (betalende) events die speciaal voor hen georganiseerd worden. De bedoeling van dit nieuwe initiatief is om de studenten kennis te laten maken met professionele dienstverlening, en om professionele dienstverleners en sponsors een platform te bieden om hun diensten op een gestructureerde manier aan te bieden aan de student-ondernemers die aangesloten zijn bij Student Ghentrepreneur. Student Ghentrepreneur is het eerste initiatief dat op een dergelijke breedschalige manier student-ondernemers wil ondersteunen bij het opzetten van hun onderneming. De verwachting is dat de startersportefeuille nog meer studenten zal doen nadenken over ondernemerschap, dat er meer studenten effectief de stap zullen zetten naar het oprichten van een eigen onderneming en dat zij zich daarbij intensiever zullen laten begeleiden.  Voorbeelden zijn er trouwens al in overvloed.

Bram Krieckaert en Jens Corijn zijn twee student-ondernemers die bij de start van het academiejaar Grabble.be hebben opgericht, een webshop die zich specifiek richt op studenten.

“Omdat we relatief grote hoeveelheden inkopen bij Europese groothandels, kunnen we lage prijzen krijgen”, legt Jens Corijn uit. “Zo kunnen we voor producten als opladers, fietslichten en fietssloten, wekelijkse “deals” voorstellen. We hebben een samenwerking opgezet met de Spar Express, een winkel die midden in de studentenbuurt ligt en die als afhaalcentrum fungeert. Maar studenten die producten bestellen kunnen er ook voor kiezen om ze via B-Post te laten leveren.”

Lothar De Keyne hoopt in 2016 af te studeren als handelsingenieur maar dat belet niet dat hij nu al samen met Maxime Ossieur, die afgestudeerd is als handelsingenieur maar nog zijn thesis moet afwerken en Max De Vos, die afgestudeerd is als informaticus maar nog voortstudeert om een master te halen, de bvba Skili heeft opgericht.

Het bedrijfje specialiseert zich in de verhuur van skipakken. De drie studenten schraapten al hun spaargeld bij elkaar en konden met de steun van hun ouders 20.000 euro investeren om 250 skipakken aan te kopen, die een winkelwaarde hebben van 250 euro per stuk. “Het zijn merkpakken van degelijke kwaliteit”, legt Lothar De Keyne uit, “en ze bieden de huurders de kans om echt te kiezen wat hen op het lijf is geschreven.”

De 3 vrienden vonden een magazijn in Heusden van waaruit ze de pakken versturen naar de klanten, en een kantoor in de start-upgarage van iMinds. “We zijn er zeker van dat onze verhuurdienst perfect inspeelt op een actuele nood”, zegt Lothar De Keyne nog. “Met een vlekkeloze service, die er onder meer in bestaat de gebruikte pakken opnieuw brandschoon klaar te krijgen voor de volgende gebruikers, moeten we nu eerst het vertrouwen krijgen van de klanten, maar de reacties zijn tot dusver heel positief, ook al vanuit scholen.” 

Dinsdag 6 Januari 2015 om 10:58

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //