Zet goed verzekerd je eerste stappen in het leven

Je eerste auto kopen of een studio huren? Goed verzekerd zet je je eerste stappen in het leven. Gerrit Feyaerts, woordvoerder bij AG Insurance, helpt je op weg.

Zet goed verzekerd je eerste stappen in het leven

Auto

 

Type verzekeringen:

  • BA: verplichte aansprakelijkheidsverzekering die de schade aan anderen vergoedt. Deze kan best aangevuld worden met een gedeeltelijke rechtsbijstand voor het geval er een geschil ontstaat.
  • Mini-omnium: verzekering voor glasbreuk, diefstal en natuurrampen.
  • Omnium: Volledige vergoeding van beschadigingen aan de wagen, of je nu in fout bent of niet.

Starters wegen af welke verzekering ze nodig hebben. Koop je een nieuwe wagen en heb je een autolening afgesloten, dan neem je best een omniumverzekering gedurende de eerste 3 of 4  jaar. Hierbij is alles gedekt, ook als je in fout bent, maar de premie loopt wel op. De mini-omnium komt tussen bij diefstal, brand, schade door hagel, glasbreuk,… Koop je een tweedehandswagen, dan heb je als starter voldoende aan een mini-omnium bovenop de verplichte BA.

 

Familiale verzekering

Jongeren denken vaak dat een familiale verzekering niet nodig is. Veel maatschappijen geven goede voorwaarden voor jongeren en de premies liggen niet zo hoog. In de familiale verzekering zit ook rechtsbijstand, wat van pas kan komen.

 

Woning

Bijna alle huurcontracten vragen dat de huurder een verzekering voor huurdersaansprakelijkheid afsluit. Een brandverzekering bestaat uit een aansprakelijkheidsverzekering bij gevallen zoals brand, glasbreuk, waterschade,… en een gedeelte inboedelverzekering.

 

Ziekte

Ga je zelfstandig wonen, dan sluit je verplicht aan bij een mutualiteit. Die zorgt voor de terugbetaling van doktersbezoeken en behandelingen bij de tandarts, kinesist,… Daarnaast kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten voor kosten bij een ziekenhuisopname die de mutualiteit niet terugbetaalt: verblijf, erelonen,… Hoe jonger je bent op het moment dat je aansluit, hoe lager de premie is en in de loop van de jaren blijft.

Als werknemer kan je genieten van een groepsverzekering via je werk. Vaak omvat die, naast een dekking bij overlijden en het opbouwen van een aanvullend pensioen, ook een hospitalisatieverzekering.

Dinsdag 2 Februari 2016 om 20:30

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //