Zeven gouden regels om gedisciplineerd te blijven (en zo je carrière een boost te geven)!

Het jaareinde komt in zicht en daarmee ook de rist goede voornemens die we met zijn allen weer zullen maken... om ze vervolgens in het nieuwe jaar weer snel te vergeten. Om goede voornemens wel tot een goed einde te brengen én om je carrière naar een hoger niveau te tillen is discipline nodig.

Zeven gouden regels om gedisciplineerd te blijven (en zo je carrière een boost te geven)!

Dezelfde discipline die sporters moeten opbrengen om zich voor te bereiden op belangrijke evenementen zoals de Olympische Spelen. Discipline is het verschil tussen vat hebben op je toekomst en je leven helemaal laten bepalen door het toeval en het lot. Met de volgende zeven gouden regels, kweek je de discipline die je op weg zet naar succes, omdat ze je doet inzien dat je doelstellingen op lange termijn belangrijker zijn dan het onmiddellijk bevredigen van je behoeften.

 

Kies grote doelstellingen

Natuurlijk moet je, als je nooit gevoetbald hebt, op je dertigste niet meer zeggen dat je de topvedette van de Rode Duivels wil worden. Maar je kan, al dan niet in samenspraak met een mentor, wel duidelijke carrièredoelstellingen formuleren, bijvoorbeeld dat je over vijf jaar een team van dertig mensen wil leiden of dat je over tien jaar je eigen zaak wil hebben.

 

Stel actieplannen op en voer ze uit

Als een duidelijke en grote langetermijndoelstelling is gedefinieerd, dan zal je ook opofferingen moeten doen. Wil je bijvoorbeeld ooit bij een bedrijf aan de slag dat veel zaken doet met Latijns-Amerika, dan kan je beter vandaag nog dan gisteren beginnen met het volgen van Spaanse en Portugese les.

 

Hou elke dag voor ogen wat je moet doen

Atleten weten dat ze zichzelf niets moeten wijsmaken. Als ze kiezen voor de weg van de minste weerstand op training, dan zullen ze het ook in hun wedstrijden niet waarmaken, en als ze één training overslaan, raken ze achterop. Als je het doel hebt geformuleerd om binnen het jaar een boek te schrijven, dan kan je er niet onderuit om elke dag een bepaald aantal bladzijden te schrijven.

 

Bouw een “wat er ook gebeurt” mindset op

Je moet jezelf onder druk zetten, om te doen wat je je hebt voorgenomen. Als je besloten hebt om aan je conditie te werken door elke dag vijf kilometer te lopen, dan moet je dat ook elke dag doen, wat er ook gebeurt. Dit zal inspanningen vergen, maar als je een paar keer jezelf hebt overwonnen, gaat het eigenlijk almaar meer vanzelf.

 

Maak een routine van wat je moet doen

Hoe meer je een gewoonte maakt van de zaken die je moet doen om je doelstellingen op lange termijn te bereiken, hoe meer ze een automatisme worden en hoe minder je erover moet nadenken. Discipline neemt op die manier automatisch toe.

 

Volhouden en afmaken is de boodschap

Dat lijkt de logica zelf als het over discipline gaat, maar voor veel mensen is het niet evident. Goed nadenken op voorhand is erg belangrijk net als voortdurend voor ogen blijven houden dat het uitzetten van doelstellingen en het leveren van inspanningen niet veel zin heeft als je, waar je aan begonnen bent, niet afmaakt.

 

Besef dat je lichaam en geest zich verzetten tegen verandering

Het zit in elk van ons ingebakken dat we het liefst vasthouden aan wat we kennen en gewoon zijn. Als je je leven verandert, omdat je een bepaald doel wil bereiken, moet je beseffen dat je daar weerstand tegen zal ondervinden van je innerlijke ik. Dat besef kan ook helpen om het veranderingstraject voort te zetten en om discipline te blijven opbrengen.

Maandag 26 December 2016 om 13:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //