Zeven voordelen die je bovenop je loon kan krijgen

Als startende werknemer kan je bovenop je maandloon ook wel eens aanspraak maken op bepaalde extralegale voordelen. Welke voordelen komen daarbij het meest voor bij starters? En staat daar voor jou als werknemer ook een kost tegenover?

Zeven voordelen die je bovenop je loon kan krijgen

Als je een jobaanbieding krijgt, is het belangrijk om na te gaan welke voordelen er je eventueel bovenop je eigenlijke loon worden aangeboden. Deze voordelen kunnen je namelijk behoorlijk wat besparingen opleveren en er uiteindelijk voor zorgen dat je koopkracht verhoogt. Andere voordelen zorgen er dan weer voor dat je bij je pensionering over een hoger inkomen beschikt dan het louter wettelijke pensioen of dat je bij een ziekte niet opdraait voor hoge ziekenhuisfacturen.
 

Maaltijdcheques

Het vaakst voorkomende voordeel dat aan startende werknemers wordt toegekend, zijn de maaltijdcheques of het aanbod van een bedrijfsrestaurant met verlaagde prijzen. Het gaat hierbij om elektronische cheques die je kan gebruiken voor de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding in winkels die maaltijdcheques aanvaarden. De lijsten van aangesloten handelaars kan je raadplegen op de website van de uitgiftemaatschappijen (Edenred, Monizze en Sodexo).
 

De maximale waarde van een maaltijdcheque bedraagt 8 euro per dag dat je werkte. De tussenkomst van je werkgever in die cheques bedraagt maximaal 6,91 euro per maaltijdcheque. Jouw eigen tussenkomst bedraagt dan weer ten minste 1,09 euro per maaltijdcheque. Als je een jobaanbieding krijgt, is het dan ook belangrijk na te vragen wat het bedrag is van de maaltijdcheques die men je wil geven.
 

Ecocheques

Je kan daarnaast ook recht hebben op zogenaamde ecocheques. Meer bepaald kan je als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. Elke cheque heeft daarbij een maximale waarde van 10 euro. Je krijgt als werknemer ecocheques in verhouding tot de periode dat je werkt en het aantal dagen met loon (of daarmee gelijkgestelde dagen, zoals vakantie). Met de ecocheques mag je alleen producten en diensten kopen die voorkomen op de officiële lijst. Deze lijst vind je hier terug.
 

Een ecocheque is maximaal twee jaar geldig. Je kunt de cheques dus twee jaar opsparen om bijvoorbeeld één duurdere investering in energiebesparing te doen. Hou er wel rekening mee dat je de geldigheidsduur van een ecocheque niet kan verlengen en dat een ecocheque niet in geld kan worden omgeruild.
 

Bedrijfswagen

Je werkgever zou je ook een bedrijfswagen kunnen aanbieden die je privé mag gebruiken. Op die manier kan je vermijden dat je zelf een wagen moet kopen en dat je een verzekering dient af te sluiten en taksen, onderhoud en brandstof moet betalen.

Hou er wel rekening mee dat je op dit voordeel wordt belast. De fiscus beschouwt een bedrijfswagen namelijk als een voordeel van alle aard. Het belastbaar voordeel wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van het voertuig, de leeftijd ervan en het CO2-percentage. Het voordeel mag nooit minder bedragen dan 1.310 euro per jaar (inkomsten 2018 - aanslagjaar 2019). Betaal je een eigen bijdrage voor het privégebruik van je bedrijfswagen aan je werkgever, dan wordt die bijdrage van het belastbaar voordeel afgetrokken.
 

Hospitalisatieverzekering

Verder kan je misschien wel rekenen op een hospitalisatieverzekering die door je werkgever wordt betaald. Op die manier ben je beschermd tegen de kosten van een ziekenhuisopname en ook tegen de kosten van sommige ambulante zorg die je ziekenfonds niet terugbetaalt.
 

Hou er rekening mee dat niet elke hospitalisatieverzekering dezelfde dekking geeft. Zo kan de polis die men je aanbiedt je bijvoorbeeld dekking in een tweepersoons- of eenpersoonskamer geven, kan het bedrag van het eigen risico dat bij een hospitalisatie wordt gevraagd afhangen van polis tot polis, enz. Vraag dan ook aan je werkgever om meer informatie over de specifieke polis die hij aanbiedt.  Weet overigens dat je hier zelf geen ‘prijs’ voor dient te betalen.
 

Groepsverzekering

Je werkgever kan verder maandelijks een bedrag storten in een groepsverzekering die voor jou wordt afgesloten. Het kan ook gebeuren dat jij daar eveneens een bijdrage in moet storten. Dit bedrag wordt opgespaard waarbij je bij je pensioenleeftijd een kapitaal krijgt uitgekeerd. Een groepsverzekering kan er daarnaast ook voor zorgen dat er een kapitaal of rente wordt uitbetaald aan de nabestaanden die je in het contract hebt vermeld indien je overlijdt vóór je de pensioenleeftijd hebt bereikt.
 

Op dit moment ontvangen werknemers gemiddeld zowat 130.000 euro uit dien hoofde als ze met pensioen gaan. Je betaalt hierop overigens niet direct belastingen. Er wordt wel een belasting geheven op het moment van de uitkering.
 

Gsm en abonnement

Je werkgever zou je ook een smartphone ter beschikking kunnen stellen samen met een telefoon- en/of internetabonnement. Hiermee kan je dan vaak ook onbeperkt privé bellen of surfen. Je spaart dan de kost van een eigen gsm en telefoonabonnement uit.
 

Hou er wel rekening mee dat je in dat geval op dit voordeel belastingen moet betalen. Voor de smartphone zelf die je werkgever je ter beschikking stelt, moet je een voordeel aangeven van 3 euro per maand. Voor het telefoonabonnement dat je krijgt gaat het om 4 euro per maand en voor een vast of mobiel internetabonnement is er sprake van een voordeel van 5 euro per maand. Deze bedragen gelden sinds 1 januari 2018.

 

Bonus

Je werkgever zou ook met je kunnen afspreken dat je bovenop je loon een bonus krijgt als je bepaalde doelstellingen haalt. In dat geval is het van groot belang dat die doelstellingen ook duidelijk op papier worden gezet. Je weet dan tenminste wat je moet bereiken om gerechtigd te zijn op de bonus.

Dinsdag 29 Januari 2019 om 19:0

Jan Roodhooft

// //
// // //
// // // //