Zit er een succesvolle ondernemer in jou?

In tien pennentrekken kan je het karakter van een succesvolle ondernemer schetsen. Zit er een Steve Jobs of Marc Coucke in jou? Bekijk de karakterschets en oordeel zelf.

Zit er een succesvolle ondernemer in jou?

1. Je bent een generalist, geen specialist
Terwijl werknemers zich eerder specialiseren in één bepaalde functie, moeten ondernemers van vele markten thuis zijn. Een onderneming is een lappendeken van verschillende domeinen – HR, boekhouding, marketing, innovatie, verkoop,...

2. Je blaakt van zelfvertrouwen
Een eigen bedrijf opstarten is een serieuze sprong in het diepe. Mensen die het ondernemersgen bezitten, malen daar niet om. Zij hebben genoeg zelfvertrouwen om de stap te wagen en geloven rotsvast in een goede afloop. Anders zouden ze het (financiële) risico niet durven nemen.

3. Je bent geen twijfelaar
Als ondernemer moet je elke dag tientallen knopen kunnen doorhakken. Twijfel en besluiteloosheid zijn dan slechte raadgevers.

4. Je hengelt niet naar goedkeuring
Ondernemers snappen dat ze niet door iedereen aardig gevonden kunnen worden. Ze hengelen niet constant naar de goedkeuring van een ander, maar varen hun eigen koers. Te veel visies en meningen kunnen de weg naar de top doorkruisen.

5. Je werkt graag nauwgezet
Als ondernemer moet je nauwgezet kunnen plannen en organiseren. Te slordige ondernemers verliezen algauw het totaaloverzicht over het bedrijf, terwijl zij juist de enige zijn met een helikopterzicht.

6. Je werkt hard en veel
Loop je er graag de kantjes af? Dan moet je zeker geen ondernemer worden. Succesvolle mensen fleuren op als er stapels werk voor hen ligt. Ze krijgen juist meer energie van al dat werk.

7. Je bent een sociaal dier
Een bedrijf leeft bij de gratie van anderen: klanten, medewerkers, leveranciers, zakenpartners,… Een ondernemer moet veel en graag netwerken, ook na de werkuren. Mensenschuwe ondernemers zijn een zeldzaam ras.

8. Je leert uit je fouten
Een goede ondernemer neemt verantwoordelijkheid op voor zijn fouten en wil eruit leren. Bij tegenslagen gaat hij gewoon door, zonder bij de pakken te blijven neerzitten.

9. Je bent een rasechte verkoper
Wat je ook doet als ondernemer, het doel is altijd om een product of dienst aan de man te brengen. Je moet andere mensen dus helemaal kunnen overtuigen van jouw product.

10. Je hebt financieel inzicht
Een vooruitziende ondernemer gooit zijn centen niet buiten langs ramen en deuren, maar legt een som geld opzij voor slechtere tijden. Tegelijk is het broodnodig om te investeren als je geld wil verdienen.

Maandag 27 April 2015 om 15:21

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //