Zo bereid je je eerste sollicitatiegesprek voor

Beste Careerfit coach,

Over enkele maanden ben ik afgestudeerd. Ik ben reeds volop op zoek naar vacatures die aansluiten bij mijn diploma. Volgende week heb ik mijn eerste sollicitatiegesprek. Hoe kan ik mij optimaal voorbereiden op zo’n gesprek?

Lisa

Zo bereid je je eerste sollicitatiegesprek voor

Beste Lisa,

Een eerste sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je weet niet goed wat te verwachten en welke vragen ze zullen stellen. Bij een sollicitatie is het van belang om een positieve indruk na te laten. Daarnaast is het ook het uitgelezen moment om vragen te stellen en meer te weten te komen over de job en na te gaan of je als persoon past bij de organisatie. Een goede voorbereiding helpt je hierbij al een heel eind op weg.

 

De vacature

Een eerste belangrijke stap is nagaan wat de vacature nu precies inhoudt. Voor welke functie solliciteer je? Welke taken zitten allemaal vervat in het takenpakket? Eenmaal je deze elementen in kaart hebt gebracht kan je dieper ingaan op de vacature en op zoek gaan naar meer specifieke informatie omtrent de functie-inhoud. Zoek simpelweg informatie omtrent de functie op internet of leg contact met mensen in je netwerk met een gelijkaardige job om eens te horen hoe zij de functie ervaren en welke verantwoordelijkheden met de job gepaard gaan. Stel een lijstje op met elementen die voor jou belangrijk zijn in een job. Vind je deze elementen terug in de vacante functie? Zo niet, kan je er naar vragen in het gesprek met de recruiter of selectieverantwoordelijke.

 

De organisatie

Een tweede deel van de voorbereiding bestaat uit het opzoeken van informatie omtrent de organisatie die de vacature uitstuurt. Wat is hun core business? Welke producten of diensten bieden ze aan? Wie zijn hun partners? Wie zijn hun klanten? Is de onderneming aangesloten bij een beroepsfederatie? Is het bedrijf beursgenoteerd? Al deze vragen kunnen je een beter inzicht geven in de organisatie waarvoor je gaat solliciteren en wat hun bestaansreden en positie is in de markt. Veel antwoorden vind je op de website van het bedrijf. Ook hier is Google het ideale instrument. Zoek op kernwoorden, schuim fora af, ga op zoek naar artikels in de media. Indien je grondig tewerk wil gaan, kan je de financiële jaarverslagen opzoeken van Belgische (beursgenoteerde) bedrijven op de website van de Nationale Bank van België (http://www.nbb.be). Maar wat met de cultuur en de sfeer in een organisatie? Hoe kom je te weten of het zal klikken tussen jezelf en de organisatie? Dit is een vraag die minder eenvoudig te beantwoorden is. Op de bedrijfswebsite kan je enige aanwijzingen vinden. De meeste organisaties beschrijven op hun website hun missie en op welke waarden de onderneming steunt. Het is niet de meest accurate manier, maar het kan je toch al enig inzicht geven in waar de organisatie voor staat en welke de waarden zijn die ze aanhangen. Een betere manier, maar niet altijd mogelijk, is iemand te contacteren in je netwerk die reeds bij de organisatie werkt. Leg eens je oor te luister bij die persoon over de sfeer en de omhang met de collega’s op de werkvloer. Let hier echter ook mee op. Het is slechts de mening van één persoon, wat een vertekend beeld kan geven. Weet ook dat bij grotere organisaties de sfeer en cultuur sterk kan verschillen van afdeling tot afdeling.
Als schoolverlater is het niet altijd even gemakkelijk in te schatten welke waarden jij belangrijk zal vinden op de werkvloer. Op de website van Careerfit (www.careerfit.be) kan je de Career Radar invullen om iets meer te weten te komen over jouw werkwaarden en in welke werkomgeving jij optimaal functioneert.

 

Curriculum Vitae

De kans is groot dat de persoon waarmee je een sollicitatiegesprek hebt even met jou je cv zal overlopen. Het kan daarom handig zijn deze oefening eens thuis voor jezelf te maken. Is de informatie op mijn cv correct? Waarom heb ik voor deze studies gekozen? Wat was mijn motivatie om op Erasmus te gaan? Indien je een chronologische breuk hebt in je cv, denk dan al eens na over wat je zal antwoorden indien hiernaar gevraagd wordt. De kans is groot dat ze dit zullen doen.
Plaats geen leugens in je cv. Vroeg of laat komen ze toch uit en dan zit je met de gebakken peren. Wees dus eerlijk maar durf positieve kanten in de verf te zetten. 

 

Sterktes en zwaktes

Een klassieke vraag op een sollicitatiegesprek is te polsen naar je sterktes en zwaktes. Overloop bij jezelf wat jouw 5 kenmerken zijn waar je beter in bent dan de gemiddelde persoon, of wat jou onderscheidt van anderen. Bedenk daarbij ook enkele voorbeelden waaruit blijkt dat dit een sterkte is. Misschien heb je nog minder ervaring als werknemer, maar denk dan terug aan je vakantiejob of je momenten als leider in de jeugdbeweging. Door op voorhand enkele voorbeelden te bedenken vermijd je een stilte vooraleer je geheugen je (hopelijk!) uit de nood helpt. Doe dezelfde oefening voor je minder sterke kanten. Bedenk ook hier weer voorbeelden bij. Belangrijk hierbij is aan te geven hoe je omgaat met je zwaktes. Hoe compenseer je ze? Welke methodes heb je voor jezelf ontwikkeld om de impact van je zwaktes op je functioneren te reduceren? Deze vragen kunnen beantwoorden, getuigt van zelfkennis en je komt matuur en zelfzeker over. Leg dus de klemtoon op je sterktes zonder je zwaktes te verzwijgen. Je zwaktes kennen, is namelijk ook een sterkte.

 

Motivatie

Een belangrijk element op een sollicitatiegesprek is het overbrengen van je motivatie. Waarom wil je deze job? Waarom wil je werken voor deze organisatie? Ga bij jezelf na wat het antwoord is op deze vragen. Het beantwoorden van deze vragen is niet enkel van belang ter voorbereiding van je sollicitatie maar ook om voor jezelf na te gaan of je de job echt wil. Probeer steeds in positieve zin je motivatie te verwoorden. Leg uit hoe de functie aansluit bij jouw interesses en passies of hoe jouw sterktes compatibel zijn met de vereisten van de job. Veel succes met je eerste sollicitatiegesprek!

 

Tim De Maesschalck

 

Careerfit is een jong rekruteringsbedrijf dat met een innovatieve aanpak een verfrissende topspeler wil worden in de rekruteringsmarkt. Als uitgangspunt wordt vertrokken van het individu, Careerfit wil ieders eigen ‘professionele identiteit’ in kaart brengen en zijn/haar talenten, basiswaarden, motieven en behoeften matchen aan de noden van bedrijven. Careerfit heeft een online platform waar talent in België zijn of haar eigen carrière kan doorlichten en inspiratie vinden in het maken van loopbaankeuzes.  

Dinsdag 14 Januari 2014 om 11:27

// //
// // //
// // // //