Zo ga je positief om met keuzestress

Kiezen is altijd een beetje verliezen. Toch kan je keuzestress ook positief ombuigen. Dat doe je zo.

Zo ga je positief om met keuzestress

Een van de belangrijkste factoren om keuzestress tegen te gaan, is door jezelf te kennen. Alleen wanneer je weet wat je professioneel wil en vooral ook niet wil, kan je de waaier aan keuzes gelijk een stuk verkleinen. Koppel je professionele ambities aan je persoonlijke normen, waarden en idealen en probeer van daaruit voor jezelf een accuraat toekomstbeeld te vormen. Dat gaat het een stuk makkelijker maken om elk idee dat in je opkomt af te toetsen op haalbaarheid. Het geeft je ook houvast en de kennis om knopen door te hakken. Wees eveneens zeker van je stuk wanneer je die knopen doorhakt. Doe wel en zie niet om. Heb je een professionele beslissing genomen, ga er dan ook voor. Heel wat vormen van keuzestress komen voort uit het willen terugdraaien van genomen beslissingen.

 

Onverstoorbaar

Wees voorzichtig met de mening van anderen wanneer je een beslissing neemt. Sta echter ook open voor diezelfde mening, maar weet dat enkel jijzelf kan bepalen wat nodig is voor jouw persoonlijk (professioneel) geluk. Wat collega's, familie of vrienden zeggen of doen, daar heb je weinig of geen vat op. Wat je echter wel in de hand hebt, is jezelf. Jij bent de kapitein die je eigen professionele koers vaart. Man up is zo'n een Angelsaksische uitdrukking die de lading dekt in moeilijke tijden met veel keuzestress. Pak jezelf bijeen en ga ervoor wanneer je een beslissing treft. Man up is trouwens een beetje een ongelukkige uitdrukking want die uitdrukking geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bottom line: als professional moet je je onverstoorbaar achter jouw beslissingen scharen.

 

Positief omgaan met verandering

Keuzestress verminderen doe je ook door positief te leren omgaan met verandering. Wat ook je situatie is, verandering is nooit makkelijk. Je op onbekend terrein begeven, is gewoon niet makkelijk zelfs wanneer je professioneel in een benarde situatie zit. Daarom is het belangrijk dat je bij een beslissing alle feiten op een rijtje zet, maar ook beslist met je hart. Luister af en toe ook eens naar dat stemmetje in jezelf. Je moet je goed voelen met je keuze. Mogelijk het beste argument om te beslissen is dat wanneer je niet zou beslissen iemand anders (zoals bijvoorbeeld je baas) wel eens in jouw plaats zou kunnen beslissen. Wanneer je vaststelt dat je uiteindelijk niet zelf hebt beslist omdat je te lang hebt gewacht met een beslissing, dan ga je daar ook niet gelukkiger van worden.

Maandag 20 Februari 2017 om 16:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //