Zo hou je je motivatie op peil

Nu de vakantie weer achter de rug is en iedereen in zijn professionele leven weer in de routine vervalt, dreigt het gevaar dat van die routine ook demotivatie komt. Om een succesvolle professionele carrière uit te bouwen is het nochtans erg belangrijk om gemotiveerd te blijven. Hoe doe je dat concreet? Met deze 5 eenvoudige tips helpen we je op weg.

Zo hou je je motivatie op peil

1. Zet nog eens duidelijk op papier wat je motiveert
Waarom doe je echt wat je doet? Waarom heb je gekozen voor de sector waarin je werkt? Ex-rijkswachter Joan De Winne, die ten tijde van de zaak Dutroux bekendheid verwierf als hoofd van het identificatieteam en nu het coachingbedrijf Vision4Dynamics leidt, zegt dat niets op kan tegen je diepste motivatie. “Mijn mensen uit het identificatieteam hadden de duidelijke missie voor ogen om slechtoffers te helpen.” Als je motivatie er enkel in bestaat dat er op het einde van de maand een bedrag op je rekening wordt overgeschreven, loop je uiteindelijk met je hoofd tegen de muur. Maar als je je innerlijke motivatie over waarom je doet wat je doet op papier hebt staan en hebt ingekaderd en regelmatig bekijkt dan blijft ze als het ware uit jezelf komen.

2. Surf mee op de energie van de mensen rond je
Als je het gevoel krijgt dat je geen inspiratie meer hebt, of als het je steeds meer moeite kost om nog enthousiast te zijn over je baan, dan is het aangewezen om eens rond je te kijken en om te proberen om je in te leven in hoe je collega’s zich opladen. Ook gesprekken met mensen die enthousiast vertellen over hun job in een andere sector kunnen je wellicht weer een stuk vooruit helpen.

3. Behoud je focus
Als je teveel bezig bent met het najagen van een carrière en “op alles springt wat beweegt”, dan waaieren je gedachten alle kanten uit en dan raak je op een gegeven ogenblik als het ware de weg kwijt.

4. Maak een stappenplan en volg het
Dezer dagen zijn er heel veel afleidingen. Ook als je vastbesloten bent hard aan een project te werken, loert altijd het gevaar dat je snel een aantal uren verliest met de sociale media. Ook die afleidingen kunnen je motivatie aantasten. Als je een duidelijk stappenplan maakt en je elke dag inspant om je eraan te houden, zal je beter gemotiveerd blijven.

5. Hernieuw je creativiteit met een mindmap
Als je ideeën en mogelijkheden alleen maar in het achterhoofd houdt, is het moeilijk om “verder” te denken en nieuwe inspiratie te vinden. En dat is nochtans precies wat je nodig hebt voor meer motivatie.

Maandag 31 Augustus 2015 om 16:43

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //