Zo kan je met een slim voicemail bericht een sollicitatiegesprek scoren

Een voicemailbericht achterlaten bij een potentiële werkgever die je nog nooit hebt ontmoet: heel wat starters (maar ook professionals) hebben er gemengde gevoelens over. Je geeft jezelf immers een stukje bloot zonder eigenlijk te weten of er ooit een retour zal komen. Met een slim voicemail bericht kan je echter heel wat meer bereiken dan je wel al eens zou kunnen vermoeden.

Zo kan je met een slim voicemail bericht een sollicitatiegesprek scoren

Inspreken of inhaken

Er zijn doorgaans heel wat redenen waarom je tijdens een sollicitatieproces telefonisch contact met een potentiële werkgever dient op te nemen. Tijdens je pogingen om hem of haar telefonisch te bereiken beland je mogelijk ook wel eens op het voicemail systeem. Op dat moment heb je de keuze, een boodschap achterlaten of snel inhaken. Eerst en vooral: vooraleer je je telefoontje doet, moet je voorafgaand al hebben besloten wat je doet: inspreken of inhaken. Laat je niet verrassen en al zeker niet verleiden om totaal geïmproviseerd snel een kwakkelig berichtje in te spreken. Dat is immers nefast voor je professionele imago.

 

Het heft in handen

Ok, je hebt beslist om het heft in handen te nemen en een voicemailbericht achter te laten. Om met je voicemail bericht een blijvende indruk te maken, verdeel je het best op in een aantal onderdelen. In het eerste stuk begroet je je gesprekspartner hartelijk met 'Dag mevrouw' of 'Dag mijnheer' gevolgd door de familienaam van de verantwoordelijke en stel je jezelf ook even kort voor: dat betekent dat je je voornaam en naam inspreekt en ook de reden waarom je belt. Wacht ongeveer een tweetal seconden na de biep voor je start met het inspreken van je boodschap. Dat is de kracht van een korte stilte die ervoor zorgt dat jouw toehoorder de oren spitst. Zo heb je doorgaans zijn of haar onverdeelde aandacht.

 

Mini-pitch

Vervolgens ga je over tot de kern van de boodschap. Gebruik daarbij zoveel mogelijk actieve vormen op het vlak van zinsbouw. Wissel uitspraken als 'ik had gehoopt op' en 'zou het kunnen dat' in met 'ik kijk uit naar' of ook 'ik bevestig hierbij'. Dat geeft aan dat je beschikt over daadkracht, je maturiteit aan de dag legt en de koe gelijk bij de horens vat. Aarzel niet je verlangen om voor het bedrijf te werken (dat je hoogstwaarschijnlijk al vermeldde in de correspondentie die voorafging) kort telefonisch te bevestigen. Jouw voicemailbericht is als het ware een mini-pitch (een krachtige boodschap om jezelf in de markt te prijzen) om je toekomstige baas sneller over de eindstreep te trekken. Wat je ook mag zeggen tijdens het inspreken van je voicemail: heb aandacht voor de juiste intonatie en leg klemtonen op hetgeen voor jou belangrijk is. Met andere woorden: laat blijken dat je een gedreven, blijgemutst en pragmatisch iemand bent die duidelijk weet wat hij wil.

 

Als sneeuw voor de zon

Een goede voicemail heeft een inleiding, een body en een einde. Beëindig je voicemail bericht dan ook met je voornaam, naam en je e-mail adres, gegeven dat je e-mail adres vrij gemakkelijk te begrijpen is via de telefoon. Vermijd om je e-mail adres te spellen aan de telefoon. Dat duurt doorgaans erg lang en komt schools over. Vermeld ook je telefoonnummer (dat kan je uiteraard wel cijfer per cijfer geven) en herhaal het telefoonnummer een tweede keer. Eindig met de boodschap dat je erop rekent om snel te horen van de persoon bij wie je een voicemail bericht inspreekt en ook nogmaals heel kort waarover. Dat noemen ze een call to action: dat is als het ware de essentie van je voicemail. Sommige systemen laten trouwens toe om een voicemailbericht opnieuw in te spreken. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn wanneer je onderweg tijdens het inspreken plots even de draad kwijtraakt. Reken er echter niet op dat alle voicemail systemen je een tweede kans geven. Mogelijk ken je het bedrijf waar je aan de slag wil en weet je hoe hun voicemailsysteem werkt. Los daarvan: zorg dat de eerste keer gelijk een memorabele keer is. Een eerste (voicemail) indruk maak je immers maar één keer. Oefening baart kunst: neem daarom eens een gesimuleerd voicemail bericht op via bijvoorbeeld de voice recorder van je smartphone, beluister het vervolgens en kijk waar het beter kan. Na een paar keer naar jezelf geluisterd te hebben, zal ook de schroom om een echt voicemail bericht in te spreken als sneeuw voor de zon verdwijnen.  

Dinsdag 11 Februari 2014 om 11:36

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //