Zo maak je meer opslagruimte vrij in Gmail… en vele andere tips

Hotmail en Yahoo zijn passé, tegenwoordig zit iedereen op Gmail. De e-maildienst van Google is erg makkelijk in gebruik en bevat zelfs nog meer handigheidjes dan je denkt. Elf tips!

Zo maak je meer opslagruimte vrij in Gmail… en vele andere tips

Size Search

Met de size search spoor je alle e-mails op die grote attachments hebben en dus kostbare opslagruimte oppeuzelen. Ga naar de zoekbalk en druk bijvoorbeeld size:5MB in. Gmail zal automatisch alle e-mails voor je oplijsten die 5MB of groter zijn. Deleten die handel!

 

Archiveren

Je bent de knop Archiveren vast al eens tegengekomen in Gmail. Hiermee kan je je Postvak IN leeg houden zonder dat je berichten hoeft te verwijderen. Het gearchiveerde bericht verhuist naar het label Alle berichten. Als iemand reageert op dit bericht, komt het weer in je inbox te staan.

 

Labels

Misschien hoef je in de linkerkolom niet alle labels te zien die er nu staan. Klik onderaan op Labels beheren en verberg alle mappen die je niet wil zien (vb. Chats, Concepten, Spam,…). De map in kwestie verdwijnt meteen uit je overzicht.

 

Bijlagen

Bijlagen worden automatisch toegevoegd als je een bericht doorstuurt, maar niet als je een bericht beantwoordt. Wil je dat wel, klik dan onderaan het antwoordvak op de pijl en dan op Oorspronkelijke bijlagen toevoegen.

 

Negeren

Als je deel uitmaakt van een lange discussie die niet relevant is, kan je die negeren. Zo komt het vervolg van de discussie niet in je Postvak IN terecht. Selecteer de conversatie, klik op de knop Meer boven je berichten en selecteer Negeren. Nieuwe berichten in de discussie worden direct gearchiveerd, tenzij iemand je rechtstreeks aanspreekt.

 

Taken

Gmail biedt een erg praktisch takenlijstje aan. Druk linksboven op Gmail en dan op Taken. Er verschijnt een lijstje waarbij je taken kan toevoegen, afvinken, doorstrepen,… En er is meer: je kan e-mails importeren in je takenlijstje. Klik de mail in kwestie aan, druk op Meer en dan Toevoegen aan taken. In je takenlijst verschijnt een link naar deze e-mail. Erg handig!

 

Labs

Neem zeker eens een kijkje bij Gmail Labs (Instellingen à Labs). Dit is een testomgeving waar gebruikers zelf nieuwe functies kunnen voorstellen. Als ze populair zijn, voert Gmail ze mogelijk in als standaardoptie. Een populaire Lab is Automatisch doorgaan. Wanneer je een mail hebt verwijderd, ga je automatisch door naar de volgende mail in de plaats van naar je inbox. Met de Lab Pictogram ongelezen berichten kan je vanop je webbrowser zien hoeveel ongelezen berichten er in je inbox staan. 

 

oeps!

Ja, ook jij maakt het mee: nadat je op Verzenden hebt geduwd zie je dat je een spelfout hebt gemaakt of een bijlage bent vergeten. Dit kan je omzeilen door de optie Verzenden ongedaan maken (Instellingen à Algemeen). Je kan zelf de tijd bepalen waarin je e-mail nog in de lucht hangt: die varieert tussen de 5 en 30 seconden. Tip: kies voor 30 seconden, dat bespaart je heel wat stress.

 

Bellen

Je kan iemand rechtstreeks bellen vanuit een e-mail die je verzendt of ontvangt. Wanneer je een e-mail opent met een telefoonnummer in de tekst, wordt het nummer blauw weergegeven. Klik op het telefoonnummer in de e-mail, en selecteer Bellen op het toetsenblok dat verschijnt. 

 

Belang

Gmail markeert je e-mails automatisch als belangrijk of niet belangrijk. Het baseert zich daarvoor op verschillende signalen, zoals: hoe vaak je iemand e-mailt, op welke e-mails je reageert, welke e-mails je een ster geeft,… Als je alle belangrijke e-mails wil weergeven, zoek je in Gmail naar is:important.

 

Pimpen

Je kan je Gmail makkelijk ‘pimpen’ met een nieuwe achtergrondkleur of foto. Bij Instellingen à Thema’s heb je de keuze tussen honderden achtergrondafbeeldingen, maar je kan ook zelf een foto uploaden.

Zaterdag 26 November 2016 om 15:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //