Zo pak je uitstelgedrag aan

Uitstelgedrag. Iedereen haat het, en toch laten we er ons altijd door vangen. Met de tips van businesscoach Wim Annerel schiet je alsnog in actie.

Zo pak je uitstelgedrag aan

“Iedereen stelt uit. Ook ik”, geeft business- en lifecoach Wim Annerel toe. Hij leidde Karen Damen naar een gestructureerder leven in het VIJF-programma ‘Perfect?’, maar zelf is de coach ook niet immuun voor uitstelgedrag. “Vaak is de verleiding groot om toch nog maar niet te beginnen, nog even een koffie te drinken of Facebook te raadplegen”, klinkt het. Telkens wanneer die valkuilen opdoemen, probeert Annerel deze drie tips toe te passen.

1. Bepaal altijd een eindpunt
“Wanneer ga je taken uitstellen? Als je voelt dat er nog veel te veel werk op jou ligt te wachten. En dat het dus niet uitmaakt wat je er op korte termijn aan doet – die berg werk zal nog altijd eindeloos hoog lijken. Het is een angst die heel wat mensen herkennen. Je kan dit uitstelgedrag nochtans makkelijk te lijf gaan: door een duidelijk eindpunt te bepalen voor je werk. Stel meetbare én bereikbare doelen op voor jezelf. Verdeel je taken bijvoorbeeld onder in kleinere taakjes, dat maakt het werk al heel wat overzichtelijker. Met een eindstreep in het vizier, wordt het veel makkelijker om nog even een sprintje te trekken en een taak af te maken.”

2. Denk in taken in plaats van uren
“Een tweede reden van uitstel heeft met ‘tijd’ te maken: we rekenen nog te vaak in het aantal uren die we moeten besteden aan een klus. Zo wordt je werk een hele opgave, waar je enorm tegenop kunt zien. Verander je mindset en probeer te denken in taken of opdrachten, niet in namiddagen of uren. Je ziet dan letterlijk het resultaat van je werk voor ogen, wat je een duwtje zal geven om er toch maar aan te beginnen.”

3. Focus op het ‘nu’
“Denk niet te veel aan wat je nog allemaal moet afhandelen. Als je de focus verschuift naar wat je nú doet, zal je je taken met meer energie kunnen uitvoeren. Na elke taak neem je een verdiende pauze, voor je weer met volledige focus aan je volgende taak begint. Het is nooit slecht om aan het begin van de week een lijst te maken met je weekdoelen. Maar stel ook per dag een lijst op, en focus vervolgens alleen maar op de lijst van die dag.”

www.wimannerel.be

Vrijdag 22 Mei 2015 om 15:30

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //