Zo scoor je gegarandeerd tijdens je zoektocht naar een droomjob

Je droomjob vinden is hard werk. Wij geven je alvast een aantal tips mee om je tijd niet te verspillen tijdens die zoektocht.

Zo scoor je gegarandeerd tijdens je zoektocht naar een droomjob

Surf niet te lang doorheen jobsites

Een job zoeken is als een wijnproeverij. Bij de eerste drie glazen kan je het geheel nog onderscheiden en vind je het best leuk. Daarna wordt het allemaal een stuk abstracter en minder interessant. Zoek je naar een baan via een jobsite, maak dan een uurtje vrij om er drie leuke jobs uit te pikken en concentreer je daar vervolgens op.

 

Zorg voor een interessant verhaal

Storytelling is vandaag de dag alles. Heb je alleen droogweg te melden wat je kwalificaties zijn en dat je de job erg graag wilt? Ga dan gerust in de rij staan met de tientallen sollicitanten die de job ook erg graag willen. Heb je daarentegen een intrigerend verhaal dat de rekruteerder kan boeien en enthousiast maken, dan heb je geheid een streepje voor.  

 

Wees niet te bescheiden

Wat je ook doet in je professionele leven, klop jezelf niet te hard op de borst, maar haal jezelf ook niet naar beneden. (Valse) bescheidenheid, daar schiet niemand wat mee op. Weet wat je waard bent en laat dat zien, zonder daarbij te vervallen in een arrogante houding. Gedrag roept gedrag op. Dat heet spiegelgedrag in communicatiejargon. Gedraag je je onzeker tijdens een sollicitatiegesprek? Dan kan je er vanop aan dat jouw onzeker gedrag eenzelfde reactie zal oproepen bij de rekruteerder. Ook hij zal doorheen het gesprek steeds meer onzeker worden over het feit of jij wel de geschikte man bent voor de job.

 

Onderscheid het essentiële van het bijkomstige

Zowel in je cv, begeleidende brief als een mogelijk sollicitatiegesprek is het cruciaal is dat je je tot de grote lijnen beperkt. Een rekruteerder zal zich gegarandeerd verliezen in te veel details. Je moet meerekenen dat hij na jou waarschijnlijk nog twintig andere sollicitanten zal lezen, horen of zien. Houd het dus beknopt met een aantal straffe oneliners en het grote plaatje van je professionele realisaties.

 

Wees niet voortdurend over jezelf bezig

Je had het misschien niet voelen aankomen, maar bij een sollicitatie gaat het eigenlijk maar een stukje over jou. Veel belangrijker is welke meerwaarde jij voor een bedrijf kan hebben. Heb het in je cv, brief en gesprek dus veel over het bedrijf en hoe jij daar kan in bijdragen. Vermijd een monoloog over jezelf. Rekruteerders hebben daar een hekel aan omdat ze dan niet kunnen inschatten of jij wel of niet in het bedrijf zou kunnen passen.

 

Wees jezelf

Doe jezelf niet voor als de persoon die men op online jobsites propageert om zo als ideale kandidaat naar voren te komen. Toegegeven, voorbereiding is het halve werk, maar je eigen individualiteit voor het voetlicht brengen, geeft je gegarandeerd een stevig streepje voor op de rest.

 

Ambieer geen job waar je de kwalificaties helemaal niet voor hebt

Je mag ambitieus zijn, maar je moet ook realistisch blijven. Solliciteren voor de job van ceo met slechts een paar jaren ervaring op de teller is absurd en geeft aan dat je professioneel niet echt matuur bent.

Vrijdag 7 September 2018 om 17:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //