Zo scoor je op een telefonisch sollicitatiegesprek

Steeds meer bedrijven bellen hun sollicitanten op bij wijze van eerste kennismaking. Maar solliciteren via de telefoon kent zo zijn eigen ‘etiquetteregels’. Hoe knok je jezelf naar een volwaardige live-ontmoeting?

Zo scoor je op een telefonisch sollicitatiegesprek

Ben je aan het solliciteren, hou er dan rekening mee dat recruiters steeds vaker naar de telefoon grijpen. Elk onbekend telefoontje dat je in deze periode krijgt, kan afkomstig zijn van een potentiële nieuwe werkgever. Zonder je altijd even af als je telefoon rinkelt, adem twee keer rustig in en neem dan professioneel op. Niet enkel met ‘Hallo’ of ‘Ja?’, maar ook door je voornaam te zeggen. “De eerste vijftien seconden maken of kraken het gesprek”, benadrukt Paul Bailo, auteur van ‘The Essential Phone Interview Handbook’. “Maak je meteen goed verstaanbaar door duidelijk en niet te snel te spreken.”

 

OEFENING BAART KUNST

Voor een telefonische sollicitatie wordt vaak een tijdstip afgesproken. Oefen je klankkleur voor het interview, zodat je helder en zelfverzekerd overkomt. Bel een uur voordien met een vriend of een kennis om je stem op te warmen. Of zing luidop een liedje. “Dat kan misschien gek klinken”, aldus Paul Bailo, “maar professionele sprekers doen net hetzelfde voor een speech!” Of denk even terug aan jezelf toen je je voicemail opnam: wedden dat die er ook niet van de eerste keer opstond?

 

EEN GOEDE HOUDING IS KEY

Ook al ben je onzichtbaar voor de recruiter, je houding vertelt veel over je toon. Lig niet languit onderuitgezakt in de zetel, maar zit professioneel rechtop zoals in een face-to-face interview. Kijk ook niet in de spiegel terwijl je aan het bellen bent, want je eigen reflectie leidt alleen maar af. De spiegel doet je volgens Paul Bailo ook meer glimlachen dan normaal, “wat een onnatuurlijk effect heeft op je gesprekstoon”.

 

DURF TE WACHTEN

Durf na elke vraag enkele seconden te wachten, zodat je er geen stomme dingen uitflapt. Bedachtzaam antwoorden helpt ook om onnodige ‘euhs’ te vermijden. Wees niet bang van een korte stilte, hoe eng die aan de telefoon ook mag klinken. Tijdens zo’n stil moment ligt de bal in het kamp van de recruiter. Hij of zij heeft je tenslotte opgebeld, het is dan ook zijn taak om het gesprek te sturen. Op het eind bedank je de andere persoon voor zijn tijd. Je kan zeggen dat je het een aangenaam gesprek vond en nog iets van hem/haar hoopt te horen.

 

Nog niet genoeg zelfvertrouwen bijeengesprokkeld? Paul Bailo haalt nog een laatste verrassingstip uit zijn hoed: zoek een foto van de recruiter. “Kijk ernaar terwijl je met deze persoon aan het bellen bent: het zal je helpen om meer ‘connectie’ te leggen en je kalmer te doen voelen”, zegt hij. Als je geen foto kan vinden, gebruik dan een beeld van iemand naar wie je opkijkt, zoals een bekende figuur die autoriteit uitstraalt.

 

Bron: The Essential Phone Interview Handbook

Zondag 1 Oktober 2017 om 2:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //