Zo vermijd je discussies over je meubelen als je stopt met samenwonen

Als je gaat samenwonen breng je allicht een aantal meubelen en andere spullen die je al hebt met je mee. Op het moment dat je dan later terug uiteengaat, wil je allicht je eigendommen graag terug. Maar hoe vermijd je discussies daarover?

Zo vermijd je discussies over je meubelen als je stopt met samenwonen

Het gebeurt maar al te vaak dat er tussen samenwoners die uiteengaan discussies ontstaan over welke meubels van wie zijn. Toch kan je zo’n betwistingen perfect vermijden. Hoe ga je daarbij te werk?

 

Wat zegt de wet?

Als er een discussie ontstaat tussen samenwoners zal diegene die beweert dat bepaalde goederen van hem zijn dat moeten bewijzen. Om dit bewijs te leveren kan je bijvoorbeeld facturen gebruiken die aantonen dat jij de meubels destijds kocht. Je zou bijvoorbeeld ook  jeugdfoto’s kunnen gebruiken van toen je nog thuis woonde en waarop de meubels al te zien zijn.

 

Lukt dat bewijs niet, dan worden de goederen geacht van jullie beiden te zijn. Ze zullen dan moeten worden verdeeld of één van jullie zal de andere moeten betalen om hem/haar ‘uit te kopen’ voor zijn of haar aandeel daarin. Zo riskeer je dus je eigen goederen uiteindelijk kwijt te geraken of daarvoor…te moeten betalen.

 

Maak een inventaris

Door bij het begin van de samenwoning een inventaris op te maken kan je deze discussies vermijden. In die inventaris geef je dan aan wie precies welke goederen meebracht. Je kan daarbij zelfs foto’s in de inventaris opnemen zodat het tenminste duidelijk is over wat het precies gaat.  Als je beiden deze inventaris ondertekent, kan je in jullie onderlinge relatie meteen het bewijs leveren wat van wie is.

 

Het huurpact

Als je in Wallonië of Brussel samen met je partner een huis of appartement huurt, moet je een medehuurpact opstellen. Daarin maak je onder meer ook een inventaris van de roerende goederen die in het pand komen te staan, met vermelding van de eigenaar daarvan. In Vlaanderen is de opmaak van zo’n overeenkomst daarentegen niet wettelijk geregeld.

Vrijdag 14 December 2018 om 17:30

Jan Roodhooft, advocaat

// //
// // //
// // // //