Zo vermijd je geldzorgen

Een goeie job en toch financiële kopzorgen, in deze tijden is het lang geen uitzonderlijke combinatie. Zo zorg je ervoor dat je geen last hebt van financiële stress.

Zo vermijd je geldzorgen

1. Verwerf inzicht

Dit lijkt een evidentie, maar als we schuldbemiddelaars mogen geloven blijken financiële problemen vaak veroorzaakt door een gebrek aan inzicht. Ook bij mensen die een aardig loon verdienen. En dus is je eerste opdracht: zorg ervoor dat je de geldstromen in je dagelijkse leven kent. Waaraan geef je geld uit en hoeveel? Vind je een appeltje voor de dorst belangrijk? Heb je angst om geld te kort te hebben? Het zijn stuk voor stuk vragen die je goed moet overlopen. Streef ernaar om op een positieve en realistische manier – het is ook niet nodig dat je 90% van je inkomen spaart – bewuster te worden van je financiën.
 

2. Beperk je uitgaven

Als je de financiële stress wil bannen en streeft naar meer welvaart en overvloed, is het belangrijk om efficiënter met je geld om te gaan. Basisregel: zorg dat je uitgaven kleiner zijn dan je inkomsten. Door geen rekening te houden met deze eenvoudige, maar vaak genegeerde waarheid zijn veel mensen in de schulden terechtgekomen. Zelfs zonder onmogelijk geachte inspanningen te moeten doen, kan je wellicht je uitgaven met 15% tot 20% verminderen. Vervang restaurantbezoeken door boterhammen, probeer zaken te repareren in plaats van ze meteen weg te gooien en houd het bij twee glazen wijn in plaats van een hele fles.

 

3. Zet geld opzij

Als je je uitgaven onder controle hebt, betekent dit dat er ook iets overblijft. Trap niet in de valkuil om dat overschot meteen uit te geven aan ‘folietjes’, maar zet het geld opzij, ook al levert een spaarrekening tegenwoordig niets meer op. Zelfs als je elke maand maar tien euro spaart, zal je op lange termijn beter af zijn, dan iemand die de ene maand 100 euro opzij zet, maar de volgende maand in het rood gaat.

 

4. Beleg

De rente zal wellicht nog een tijdje laag blijven. Naarmate je meer spaargeld hebt, wordt het interessanter om dat geld voor jou te laten werken. Verdiep je in de vele literatuur over aandelen, obligaties en fondsen, praat met iemand die er verstand van heeft en start voorzichtig met gespreide beleggingen.

Dinsdag 23 September 2014 om 15:5

(gd/foto grf)

// //
// // //
// // // //