Zo verzilver je je stageplaats tot een vaste job

Een stageplaats zoeken en vinden is vaak geen sinecure. Nog moeilijker is het om de stageplaats die je in de wacht sleepte te verzilveren tot een vaste job. Deze tips helpen je alvast goed op weg.

Zo verzilver je je stageplaats tot een vaste job

Je hebt een gigantisch voordeel
Wanneer je een stageplaats hebt bemachtigd, heb je als het ware (figuurlijk) een voet tussen de deur. Je bent zichtbaar op de werkplek en dat is meteen een gigantisch voordeel ten opzichte van alle andere gegadigden (lees sollicitanten) die bij het bedrijf in kwestie aan de slag willen en mogelijk in de pipeline van een sollicitatieproces zitten.

Geef het beste van jezelf
Een stageplaats is niet zomaar iets dat je doet omdat het door jouw school wordt opgelegd. Het is een levensechte opportuniteit om jezelf te bewijzen en voluit te gaan. Het verleden heeft immers al ontelbare keren bewezen dat mensen die stage lopen en zichzelf daarbij professioneel volledig geven, doorstromen naar een vaste job. 

Sta open voor kritiek
Hang niet de wijsneus uit. Je zit nog op de schoolbanken en op de werkvloer is je meerwaarde bovendien nog helemaal te bewijzen. Sta daarom open voor kritiek en feedback van mensen die je op je stageplaats ontmoet. Doe, luister, leer en verbeter: gelijk een aantal cruciale kwaliteiten die elke doorgewinterde professional moet bezitten.

Bouw aan je netwerk
Houd het niet enkel bij werken op je stageplaats maar leg ook contacten met mensen binnen het bedrijf, zowel met collega's als met decision makers. Dat zijn mensen die beslissingsmacht hebben om jou definitief binnen te halen bij een bedrijf. Wanneer je daarom het gevoel hebt dat je stageplaats wel eens jouw droombedrijf zou kunnen zijn, aarzel dan niet om actie te ondernemen. Trek gerust je stoute schoenen aan en vraag bijvoorbeeld je baas om samen eens te gaan lunchen. Licht vervolgens je wens toe om vast aan de slag te gaan bij het bedrijf in kwestie.

Neem initiatief
Het feit dat je op je stageplaats nog doorheen een leerproces gaat, betekent niet dat je slaafs alles moet volgen en dat daarmee de zaak is beklonken. Heb je goede ideeën, aarzel dan niet om initiatief te nemen en je ideeën te delen op de werkvloer. Vermijd echter om in je eentje die initiatieven om te zetten. Binnen de meeste bedrijven is teamwork immers het credo.

Maandag 2 Februari 2015 om 16:23

// //
// // //
// // // //