Zo verzin je een sterke eerste zin voor je sollicitatiebrief

Een sterke openingszin voor je sollicitatiebrief is net zo belangrijk als bij een artikel: journalisten weten dus als geen ander hoe moeilijk het is om echt uit te blinken. Met een paar simpele vuistregels kan je een heel eind komen.

Zo verzin je een sterke eerste zin voor je sollicitatiebrief

Traditioneel begint een sollicitatiebrief met een even slaapverwekkende als zinloze formule:

  • Naar aanleiding van uw jobadvertentie in krant zus en zo wil ik graag mijn kandidatuur stellen voor huppeldepup.

Veel informatie valt daar niet uit te halen voor de  personeelsdienst, want meestal voeg je ook een referentie toe die zegt om welke job het gaat.

 

Schrijf op maat

Elke rekruteerder zal gecharmeerd zijn als de sollicitant de moeite heeft gedaan om uit te vissen aan wie hij zijn brief het best richt. Pak dus de telefoon en informeer bij het bedrijf, want niemand vindt het leuk om een onpersoonlijke brief te lezen. Verder moet al uit de eerste zin blijken dat je je serieus hebt verdiept in de organisatie waar je deel van wil uitmaken. Als je potentiële werkgever bijvoorbeeld veel belang hecht aan passie en gedrevenheid, dan is het altijd een goed idee om meteen duidelijk te maken dat jij er net zo over denkt.

 

De juiste toon

Het mag duidelijk zijn dat het essentieel is om meteen de juiste toon te treffen. Een werkplek vol creatievelingen in T-shirt en korte broek vraagt een andere aanpak dan een oerdegelijk boekhoudkantoor. In het eerste geval komt het erop aan om anders te zijn dan de rest, maar bij de boekhouders leg je beter de nadruk op je respect voor de uitstekende reputatie van het bedrijf.

 

Jij maakt me blij

Een concrete invalshoek is altijd nuttig: lees tussen de regels van de jobadvertentie naar wat voor persoonlijkheid het bedrijf op zoek is, of zoek via Facebook contact met andere medewerkers om daar achter te komen. Daarna is het een koud kunstje om in twee lijnen uit te leggen waarom jij perfect binnen de bedrijfscultuur past. Elke sollicitatiebrief zou uniek en persoonlijk moeten zijn, maar in de meeste gevallen kan je daar al het verschil maken. Succes!

Dinsdag 17 Juni 2014 om 0:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //