Zo zeg je "nee!" op het werk

De ene klus na de andere belandt op jouw bureau, omdat je maar geen nee kan zeggen. Gevolg: overvolle agenda en gefrustreerde werknemer. Hoe weiger je dingen zonder professionele averij op te lopen?

Zo zeg je

Kan je nog even deze memo schrijven voor je naar huis gaat?” Het liefst wil je op deze vraag luid en duidelijk NEE! antwoorden. Nee, want je weet dat ‘nog even’ een andere term is voor ‘twee uur overwerk’. Nee, want je hebt na het werk afgesproken met vrienden, en je wil niet alweer hopeloos te laat zijn. Hoe kan je dit schijnbaar onschuldige verzoekje afketsen? Heel wat werknemers worstelen ermee. Dus nee, je bent niet de enige. En ja, je kan er iets aan doen.

1. Nee, draai niet rond de pot
Antwoord niet met halfslachtige zinnen als “Goh, eigenlijk heb ik niet zoveel tijd…” of “Hm, ik weet niet goed of ik dit er nog bij kan nemen…” Jouw twijfel zal meteen tegen jou gebruikt worden. Zeg vriendelijk maar kordaat dat het deze keer echt niet zal lukken. En put je niet uit in excuses: het is jouw volste recht om nee te zeggen.

2. Nee, zeg niet gewoon nee
Probeer wel altijd een toelichting te geven bij je afwijzing. Als je een kale ‘nee’ in het gezicht van je collega of baas gooit, zullen er al snel onderhuidse barstjes ontstaan. Een kleine uitleg is op zijn plaats, maar wijd ook niet te veel uit. ‘Nee, want ik heb al een afspraak na het werk, en ik wil deze keer graag op tijd zijn.’

3. Nee, verzin geen smoesjes
Als je met smoesjes begint, dan lieg je de andere iets voor. Zo ga jij je weer schuldig voelen. En de volgende keer zeg je toch gewoon ‘ja’, terwijl je nee wou zeggen. Begin dus niet met uitvluchten, maar zeg gewoon eerlijk waarom het je deze keer niet uitkomt. Op die manier leer je ook je eigen mening serieus te nemen.

4. Ja, gebruik lichaamstaal
Soms is nee zeggen niet genoeg. Je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking zijn minstens even belangrijk als dat ene woordje. Wend je ogen niet af, maar kijk de andere aan. Sta of zit rechtop, en spreek op duidelijke toon.

5. Nee, denk niet aan wat de rest denkt
Ja zeggen, omdat je bang bent wat anderen over jou zullen denken? Ja zeggen, omdat je aardig gevonden wil worden? Zet die valse ja’s aan de kant en kies voor jezelf. Mensen zijn heus niet zo gefocust op jouw doen en laten als jij wel denkt.

6. Ja, koop een beetje tijd
Als je het echt een aartsmoeilijke opdracht vindt om nee te zeggen, kan je altijd een beetje tijd kopen. Stem niet meteen in met een verzoek, maar zeg bijvoorbeeld: “Ik moet er even mijn agenda bijnemen, kan ik er straks op terugkomen?” Zo kan je goed overdenken hoe je je ‘nee’ gaat inkleden.

Maandag 11 Mei 2015 om 15:55

// //
// // //
// // // //